Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

"Ο ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ"



Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη φιλοξενεί την ομιλία της Δρ. Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού, με θέμα «Ο Μυθολογικός Ουρανός». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης ζωγραφικής «Ταξίδι στο χρόνο με τις θεότητες των ουρανών και των ορέων στα έργα της Fernanda Facciolli»,

την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 στις 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης.

Με σημείο εκκίνησης τα μυθικά πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στα έργα της Βενετής καλλιτέχνιδας Fernanda Facciolli, η Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού (διδάκτωρ Αστροφυσικής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) θα μιλήσει για τη σχέση μεταξύ των αστερισμών και της μυθολογίας.

Όπως επισημαίνει η Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, «Από την αρχαιότητα παρατηρώντας οι άνθρωποι τον έναστρο νυχτερινό ουρανό, εμπνεύστηκαν από τους μύθους, τους θρύλους και τις παραδόσεις τους, απεικονίζοντάς τους στο στερέωμα. Φαντάστηκαν ήρωες και πρόσωπα μυθικά, οι φιγούρες των οποίων σχηματίζονταν από αστέρια. Αναφορές σε αστερισμούς συναντάμε στα ομηρικά έπη, καθώς και σε μεταγενέστερα ποιητικά κείμενα, όπου περιγράφεται ο μύθος, αλλά και η χρησιμότητα των αστερισμών για την κατανόηση του προσανατολισμού και της θέσης μας πάνω στη γη. Ξεκινώντας από το αστρονομικό έργο του Πτολεμαίου, στο οποίο περιγράφονται 48 ονόματα αστερισμών, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, συντάσσουμε σήμερα σύγχρονους χάρτες του ουρανού που περιλαμβάνουν σχηματισμούς 88 αστερισμών στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο. Με αφορμή τους αστερισμούς μπορούμε να αναφερθούμε σε θέματα αστρονομίας και αστροφυσικής, μελετώντας αντικείμενα που παρατηρούμε στις περιοχές που οι αστερισμοί ορίζουν στον ουρανό, όπως συστήματα αστέρων, υπερκαινοφανείς αστέρες, γαλαξίες κ.α.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου