Κυριακή 5 Απριλίου 2020

ΕΦΥΓΕ Ο ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΛΗΜΗΣ



Έφυγε ο Κερκυραίος Οδυσσέας Κάρολος Κλήμης, χθες, στις 3μ μ. Ένας ακάματος ερευνητής της ιστορίας και της Λαογραφίας της Κέρκυρας. Έφυγε ένας άνθρωπος που έζησε στους δύσκολους καιρούς μας με αχώριστη συντροφιά την ευγένεια, την ευπρέπεια, την αξιοπρέπεια. Έφυγε ένας Ωραίος άνθρωπος.../Καλώς να τον δεχτεί η Κερκυραϊκή που την αγάπησε και την υπηρέτησε...
Παραθέτω ένα δελτίο τύπου από την παρουσίαση ενός από τα τελευταία έργα του Νέα Μελέτη για το Βυζαντικό-Μεσαιωνικό "Σταυρό" αλλά και για άλλα χωριά της Μέσης Κέρκυρας από τον κ. Οδυσσέα Κάρολο Κλήμη «Λούβρο, Παυλικανοί, Βογόμιλοι, Βαλτοί, Αλμπιγόνοι, Καθαροί & Μουσείο του Λούβρου».
• Ο Οδυσσέας Κάρολος Xριστόφορου Κλήμης είναι ένας διακεκριμένος Κερκυραίος πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας - μελετητής που επί χρόνια μελετά το παρελθόν και το παρόν της Κέρκυρας. Οι μελέτες του στηρίζονται στις πολιτικές επιστήμες, στην κοινωνιολογία, εθνολογία, τη γλωσσολογία και όχι μόνο!
Iδιαίτερα, τον συγγραφέα, τον έχει απασχολήσει η εγκατάσταση στην Κέρκυρα (από τον καιρό του Κομνηνού) μεγάλων θρησκευτικών ομάδων, που βασικό τους γνώρισμα είχαν και έχουν την μη συμβατή αποδοχή τους από τον κύριο κορμό της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Λατρείας των λεγομένων «Βυζαντινών» χρόνων. Mεγάλες πληθυσμιακά ομάδες «αιρετικών» εκπατρίστηκαν από τον τόπο τους και εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους (ως στρατιώτες - φύλακες - φρουροί) σε απομακρυσμένες περιοχές της τότε Ανατολικής Pωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Mεταξύ άλλων παραμεθόριων περιοχών φυσικά ήταν και η Κέρκυρα. Κατά το μελετητή, αυτοί οι αιρετικοί σχετίζονται κυρίως με τους «Παυλικανούς» - «Βογομίλους» που ήρθαν από την ανατολή, αλλά και από τους «Καθαρούς» που ήρθαν από τη Δύση. Σύμφωνα με το συγγραφέα, η συγκριτική μελέτη των τοπωνυμίων και των επωνύμων κυρίως των χωριών της περιοχής «Μέσης» Κέρκυρας τον έκαναν μετά από πολύ έρευνα να διατυπώσει τις σκέψεις και τα συμπεράσματά του, στο ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ του, με τίτλο... «Λούβρο, Παυλικανοί, Βογόμιλοι, Βαλτοί, Αλμπιγόνοι, Καθαροί & Μουσείο του Λούβρου». Tώρα θα μου πείτε... «Τι σχέση έχει το Μουσείο του Λούβρου... με τους Λούβρους και την Κέρκυρα»? Ανακαλύψετε το, αναζητώντας, αγοράζοντας και διαβάζοντας αυτό το τόσο ενδιαφέρον ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ του σεβαστού καθ' όλα κ. Οδυσσέα Καρόλου Κλήμη!
Πηγή: www.corfuland.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου