Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ


Προς τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριο Κωνσταντίνο Τζαβάρα.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την ιδιότητα του προέδρου της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας,  της παλαιότερης ιδιότητάς  μου ως τ. Νομάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης και τ. Δήμαρχος του τ. Δήμου Ελειού- Πρόννων από όπου είχα την εξαιρετική τιμή να υπηρετήσω τον τόπο μου, κυρίως όμως με την ιδιότητα ενός πολίτη που ενεργά συμμετέχει στον κοινό μας αγώνα για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,  σας προσκαλώ αφού πρώτα ενημερωθείτε για την σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ερευνών στην νοτιοανατολική Κεφαλληνία να πάρετε θέση στην επιχειρούμενη διάλυση των μέχρι σήμερα υποδομών που φιλοξενούσαν στον Πόρο τις εδώ αρχαιολογικές αποστολές συμπαρασύροντας ταυτόχρονα κάθε ελπίδα για την διατήρηση και μόνιμη έκθεση στον τόπο μας των εδώ αρχαιολογικών ευρημάτων.

 

Η επιχειρούμενη μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής μας σε σκοτεινές αίθουσες αρχαιολογικών αποθηκών δεν μπορεί να είναι η απάντησή των υπηρεσιών του Υπουργείου σας στην, πρόσκαιρη θέλω να πιστεύω, αδυναμία που επέδειξαν οι εδώ τοπικοί μας εκπρόσωποι για να συμβάλλουν θετικά και καθοριστικά στην διατήρηση και διεύρυνση των μέχρι πρότινος υποδομών που φιλοξενούσαν τις δράσεις του Υπουργείου σας.
Η περιοχή της νοτιοανατολικής Κεφαλληνίας σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται την θετική σας συμβολή για διεύρυνση και ενίσχυση των εδώ αρχαιολογικών αποστολών, πόσο μάλλον όταν αυτές στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από την εθελοντική δράση και χρηματοδότηση  εκατοντάδων πολιτών Ελλήνων και φιλελλήνων απανταχού της γης.
Θεωρούμε αυτονόητη την θετική σας παρέμβαση όχι μόνο για την διατήρηση των εδώ αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και την ταχύτατη έκθεσή τους όπως είχε σχεδιαστεί σε σημερινούς υπάρχοντες χώρους που πληρούν και τις αυστηρότερες των προδιαγραφών, μέχρι την κατασκευή ενός κτηρίου που θα καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τον πολύτιμο από πάσης πλευράς  αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας.
Κύριε Υπουργέ σε μια εποχή που η πατρίδα μας χρειάζεται  όσο ποτέ την ενίσχυση των τοπικών μας κοινωνιών με δράσεις που προβάλουν την εθνική μας ταυτότητα και συμβάλουν στην ενδυνάμωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, ειδικότερα δε σε περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, θεωρούμε αυτονόητη ενέργειά σας να αναλάβετε τις αναμενόμενες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση και προβολή  του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας, ώστε να μην οδηγηθούν οι θησαυροί του τόπου μας σε κάποιες σκοτεινές αποθήκες μακριά από τον φυσικό τους χώρο.
Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά και καθοριστικά για την αξιοποίηση και προβολή ενός μοναδικού αρχαιολογικού έργου που το έφεραν  στο φώς δεκάδες άξια στελέχη του Υπουργείου σας, προσδοκούμε στις δικές σας άμεσες πρωτοβουλίες για την ακύρωση κάθε απόφασης των αρμοδίων Υπηρεσιών σας που δρομολογούν την μεταφορά των ευρημάτων της περιοχής μας στις αρχαιολογικές αποθήκες του Αργοστολίου.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας
Γεράσιμος Μεταξάς
Κοινοποίηση:
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτισμικής Κληρονομιάς:
υπόψη κυρίας  Μαρίας Βλαζάκη,  Μπουμπουλίνας 20-22 , 10682 Αθήνα
Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων:
υπόψη κυρίας Νικολέτας Βαλάκου, Μπουμπουλίνας 20-22 , 10682 Αθήνα
Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος
υπόψη: κυρίας Ελένης Παναγοπούλου, Αρδηττού 34Β 11634, Αθήνα
ΛΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων:
υπόψη κυρίου Ανδρέα Σωτηρίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου
Τοπικά ΜΜΕ Κεφαλληνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου