Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΥΜΕΩΝΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ




Ο κ. Συμεώνογλου ασχολείται με την Ιθάκη πάνω από 25 χρόνια, περνώντας όπως λέει ο ίδιος «μια μεγάλη αρχαιολογική Οδύσσεια». Επί επτά χρόνια έσκαβε στην τοποθεσία του Πίσω Αετού,  επί τέσσερα χρόνια έσκαβε στο Σπήλαιο των Νυμφών και άλλα επτά χρόνια, έκανε μελέτες.
Η σύζυγός του έχει έτοιμη μια διατριβή 600 σελίδων για τα ευρήματα του Ιερού του Απόλλωνα, στον Πίσω Αετό.
Ο ίδιος ετοιμάζει δύο βιβλία. Το ένα από αυτά, όπως έγινε γνωστό, θα περιλαμβάνει  τα λεγόμενα Ομηρικά Τοπία της Ιθάκης. 

Φιλοδοξούσε να οργανώσει και μια έκθεση φωτογραφιών που τράβηξε ο ίδιος, με τα τοπία τα οποία περιγράφει ο Όμηρος και ταυτίζονται άνετα με σημερινές τοποθεσίες του πανέμορφου νησιού. Παλαιότεροι ερευνητές είχαν εντοπίσει περίπου 16 τέτοιες τοποθεσίες. Ο ίδιος εντόπισε 44, ερευνώντας μέτρο- μέτρο το νησί, ακόμα και σε δύσβατα σημεία.
          Τι είναι τα ευρήματα του Πίσω Αετού, της τοποθεσίας που βρίσκεται στο στενότερο τμήμα στο μέσο της Ιθάκης, όπως κανείς κοιτάει το χάρτη; Θεμέλια μεγάλων δημόσιων κτιρίων, της εποχής του Οδυσσέα, μεταγενέστερα ιερά, 34 πηγάδια, υπολείμματα ενός μεγάλου θολωτού υδρονομικού έργου, τουλάχιστον σαράντα αγγεία με γράμματα πριν από την γνωστή σε μας εποχή της εισόδου του αλφαβήτου.
          Το υδρευτικό έργο η Τικτή Κρήνη, αναφέρεται μάλιστα από τον Όμηρο, στη φάση της επιστροφής του Οδυσσέα στο νησί του.
          Το 1995, βρήκε το δεύτερο μυκηναϊκής εποχής κτίριο, κατεστραμμένο φυσικά, που δεν είχε… θεμέλια!. Οι Μινωίτες που πρέπει να ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Ιθάκης, περί το 1400 π.Χ. έχτιζαν χωρίς θεμελιώσεις. Φαινόμενο που απαντάται στην Κρήτη και κυρίως στη Φαιστό. Επιπλέον το κτίριο αυτό, έχει διαστάσεις όπως και τα μινωικά κτίρια, και το Παλάτι της Κνωσού 24Χ24 μέτρα.
Επί χρόνια ερευνούσε το χώρο ο κ. Συμεώνογλου και τελικά έφερε ειδικούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, οι οποίοι με σύγχρονα  μηχανήματα εντόπισαν εντός του εδάφους ίχνη μεγάλων κτισμάτων, που κάνουν τον ανασκαφέα να πιστεύει, ότι σε εκείνη την τοποθεσία του Πίσω Αετού, βρίσκονταν το Παλάτι του Οδυσσέα, που κατέστρεψαν ολοσχερώς οι σεισμοί.
Ο ίδιος από τη μελέτη αεροφωτογραφιών που τραβήχτηκαν το 1986, εντόπισε επί του εδάφους ορισμένους κύκλους, που τον πείθουν, ότι εκεί υπήρχαν κάποιοι θολωτοί τάφοι, αλλά και νεκροταφείο, που πρέπει να καταπλακώθηκε από τις κατολισθήσεις των σεισμών.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τάφος της εποχής του Οδυσσέα δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Συμεώνογλου συχνά επαναλαμβάνει ότι οι σεισμοί, είναι η «μεγάλη αρχαιολογική κατάρα» για την Ιθάκη, αφού κατέστρεψαν ή καταπλάκωσαν σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς
Οι ανασκαφές του κ. Συμεώνογλου, διενεργήθηκαν με χορηγίες φίλων της Ιθάκης και ιδρυμάτων.

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ
Στο Σπήλαιο των Νυμφών, ο κ. Συμεώνογλου βρήκε ειδώλια, θυσιαστικά αντικείμενα, επιγραφές και δύο δαχτυλίδια, ψάχνοντας στοιχεία για τον τρόπο της λατρείας των νυμφών προ των μεγάλων καταστρεπτικών σεισμών, που σημειώθηκαν κατά την Αρχαιότητα.
Εντυπωσιακά όμως είναι τα οστά των ελαφιών. Βρήκε οστά, που ανήκουν σε ελάφια βάρους 500 κιλών με κέρατα ενός μέτρου!... Ο Όμηρος, στη σκηνή της επιστροφής του Οδυσσέα, όταν αυτός στέκεται μπροστά στο σκύλο του τον Άργο, βάζει στο στόμα του βασιλιά της Ιθάκης  ένα  μονόλογο με αναμνήσεις από το κυνήγι των ελαφιών, των αγριόχοιρων και των αγριοκάτσικων, που έκαναν μαζί. Οι φιλόλογοι μέχρι τώρα αμφισβητούσαν την ύπαρξη ελαφιών στην Ιθάκη. Τα οστά όμως αποδεικνύουν, ότι ζούσαν εκεί και τα τρία είδη της ελάφου που υπάρχει στην Ευρώπη. Βρέθηκαν επίσης πολλά οστά από αγριοκάτσικα και αγριόχοιρους.
Εκεί υπάρχει και μια σήραγγα, που οδηγεί έξω από το Σπήλαιο, σε αρκετά μεγάλη απόσταση.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου