Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΟΙΗΣΗ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ: «ΕΡΜΗΤΙΚΕΣ ΛΑΜΠΙΔΕΣ»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Άπαρσις" η νέα ποιητική συλλογή του εικαστικού, λογοτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο "Ερμητικές Λαμπίδες". Η συλλογή περιλαμβάνει τρεις ποιητικές ενότητες  που αναδεικνύουν με επαγωγικό τρόπο την κοινωνική και φιλοσοφική συνείδηση του σύγχρονου ανθρώπου. Με έντονες αντιθέσεις, συνειρμούς, οράματα και ιδέες που μας κυκλώνουν μυστικιστικά, αλλά και ρεαλιστικά σαν "λαμπίδες γνώσης" η συλλογή αυτή είναι το ποιητικό απόσταγμα μιας πορείας πνευματικής αναμόχλευσης και λυρικών συναισθημάτων επιγραμματικού ύφους. Τα ποιήματα "Απογείωση", "Έκτακτο Ανακοινωθέν: Οι πρόσφυγες θα ζούνε στα Μουσεία", "Η αρχή", "Επιγράφημα για την Μαρία Κάλλας", "Νόρμα", έχουν δημοσιευτεί στο ετήσιο λογοτεχνικό τεύχος «Λογοτεχνική Χρονιά» της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

H Άννα Χ. Μαρκοπούλου, Δρ. Επιστημών της Αγωγής του Παν/μίου της Σορβόννης (Paris V - René Descartes) επισημαίνει σε κείμενο της: Η λέξη που κλείνεται ερμητικά στον εαυτό της, ενώ ταυτόχρονα, αναδύεται στο φως σαν λαμπίδα, συνυφαίνει την ποιητική διαλεκτική του Κώστα Ευαγγελάτου στην νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο: «Ερμητικές Λαμπίδες». Το ερμητικά κλειστό φώς των «λαμπίδων» είναι παράδοξο: Το ξεκλειδώνει ο χρόνος με τα κλειδιά της «σταθερής συμμετρίας», μέσα από την ηρακλείτεια «παλίντροπον αρμονίην» της ποίησης και της λογικής. Έτσι ξεπροβάλλει, σαν σε «ξέφωτο δάσους», ο χρόνος του ανθρώπου, μέσα από «σπασμένα κομμάτια» και «παλίμψηστα μνήμης» που «αναζητούν δίχτυ» για να συνυφάνουν «το τακτικό και το άτακτο», τις «αναλλοίωτες ιδέες» με τα μεταβλητά και «ατελή συναισθήματα»…

Τα σχέδια της έκδοσης είναι του Κώστα Ευαγγελάτου.

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ I
Μέρα μνημόσυνης αγάπης
σκόρπισα άνθια στα πωριά
και άλειψα τα κάγκελα
με συλλαβές συγγνώμης.

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ II
Τρέμουν διάσπαρτοι αρμοί
στη σεισμική φορά της γης.
Στο κάτοπτρο της μνήμης
τα χνώτα των εγκάτων της.

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ
Γλυπτά στο δημόσιο χώρο
αριστουργήματα της τέχνης
τα καταστρέφουν βάνδαλοι…
Έργα φτιαγμένα από σκουπίδια
φυλάσσονται νυχθημερόν
σε συλλογές μουσείων…
Το ελλιπές της σύλληψης
σε είδωλα πραγμάτων
αντεστραμμένου κόσμου
χτίζουν σαθρά μα σταθερά
το εχθρικό της «τέχνης» έργο
σπασμένο κάτοπτρο ιδεών
σε κάτασπρες αίθουσες
με σκοτεινές οθόνες.

Εκδόσεις "Άπαρσις"
Μυκηνών 9, Κεραμεικός, 104 35 Αθήνα / τηλ: 215 5155 600                 
aparsis.books@gmail.com

Κεντρική διάθεση του βιβλίου «Ερμητικές Λαμπίδες» από τα Βιβλιοπωλεία: ΠΟΛΙΤΕΙΑ, Αθήνα, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, Αθήνα και Πάτρα, ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ, Αθήνα, ΓΡΑΦΙΔΑ / ΚΕΙΜΕΝΟ Κουκάκι, ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, Θες/νίκη. Επίσης σε όλα τα Βιβλιοπωλεία με παραγγελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου