Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ, ΤΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ Ο ESPRESSO


Είναι ίσως από τα λίγα παραδείγματα του τοπικού πολιτισμού για τα οποία πλειάδα συμπολιτών  μας τοποθετούνται δημόσια. Είναι παράλληλα και απο τα πολλά που καταλήγουν στο δυσάρεστο, ως αποτέλεσμα της αδράνειας των υπευθύνων με την  ταυτόχρονη επίδειξη εκνευριστικής αλαζονείας. Εκεί όμως που αναμένεις ανατρεπτικές και ριζοσπαστικές ιδέες και πράξεις ακούς την πλέον εύκολη και χιλιοφορεμένη λύση: τον "δημόσιο χαρακτήρα του Κοριαλενείου Ιδρύματος".
 Οι συνθήκες αλλάζουν. Μαζί με αυτές είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε και εμείς. Είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε είναι κοινώς αποδεκτό πως ο δημόσιος τομέας όπως το ξέραμε έχει παρέλθει. Συνεπώς- και πάντα κατά την προσωπική μου άποψη- όσοι επιμένουν στην παραπάνω διατύπωση κινδυνεύουν να "προσπεραστούν" από την ίδια τη πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως προτεινόμενων λύσεων, η κατάσταση είναι μία: Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα (Βιβλιοθήκη και Μουσείο) παραμένει ανενεργό και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι και αβέβαιοι για το μέλλον των ίδιων και του Ιδρύματος. Με δεδομένα τα παραπάνω θεώρησα σκόπιμο να παρουσιάσω τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα καταθέτοντας παράλληλα πρόταση στον "άτυπο" δημόσιο διάλογο που τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε.
Ο εθνικός ευεργέτης Μαρίνος Κοριαλένιος χάρισε στην Κεφαλονιά ένα μοναδικό δώρο. Η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο στο κέντρο του Αργοστολίου θυμίζουν και "διδάσκουν" την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Είναι ευκαιρία αφενός να ενισχύσουμε την πολιτιστική μας παρουσία και αφετέρου να δώσουμε λύση στο αδιέξοδο των εργαζομένων του Ιδρύματος. Προτείνω την άμεση ενεργοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου και των αρμόδιων αρχών προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που το ΕΣΠΑ (πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) παρέχει  μέσω του προγράμματος για τον πολιτισμό με προϋπολογισμό 400 εκ Ευρώ.
 Αναφέρω συνοπτικά πτυχές του προγράμματος:
-Υποστήριξη της προβολής του Πολιτιστικού και Καλλιτεχνικού προϊόντος του Ιδρύματος,
-Διακρατική ανταλλαγή στελεχών και υπαλλήλων στον τομέα,
-Χρηματοδότηση εκδηλώσεων προώθησης του έργου σε Κεφαλονιά, Ελλάδα και Ευρώπη στο πλαίσιο πολιτιστικών φεστιβάλ και
-Χρηματοδότηση θέσεων εργασίας με την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Με τον τρόπο αυτόν, μπορούμε να ανταποκριθούμε στο πρόβλημα με την προϋπόθεση ότι οι υπεύθυνοι θα ενδιαφερθούν και οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν άμεσα μιας και το πρόγραμμα λήγει το 2013.
Σημείωση 1: Η πρόταση που παρουσίασα έχει χαρακτήρα βραχυπρόθεσμο. Ως εκ τούτου θέλω να πιστεύω πως είμαστε ώριμοι να συζητήσουμε και το ενδεχόμενο της μακροπρόθεσμης συμμετοχής του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Σημείωση 2: Απο την στιγμή που οι κυρίως αρμόδιοι για την επίλυση του προβλήματος τυγχάνουν συνταξιούχοι επιστήμονες έχουν τον χρόνο να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Ένας espresso λιγότερος δεν αποτελεί και τεράστιο προσωπικό πλήγμα...
 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΗΣ
Πολιτικός Επιστήμων
Α/πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Αργοστολίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου