Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Δρ. ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΚΑΤΟΥ


Οι εκδόσεις Νόβολι σας προσκαλούν τη Δευτέρα, 30 Ιουλίου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» και την Τετάρτη 1 Αυγούστου και ώρα 8.30 στην αίθουσα του Δημαρχείου Ληξουρίου, στην παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Πέτρος Πετράτος Φιλόλογος, Δρ Ιστορίας και ο Ηλίας Τουμασάτος Νομικός, Εκπαιδευτικός. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Φιλόλογος Σοφία Νεοφύτου.
Μετά την επανέκδοση του σημαντικού τρίτομου έργου του διδάκτορα ιστορικού Σπύρου Δ. Λουκάτου "Τα χρόνια της Ιταλικής και Γερμανικής Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά και Ιθάκη", οι εκδόσεις μας ολοκληρώνουν την ιστορική εικόνα της δεκαετίας του 1940 για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη με την έκδοση -για πρώτη φορά- του ανά χείρας έργου του Σπ. Δ. Λουκάτου "Τα χρόνια της απελευθέρωσης και του εμφυλίου πολέμου στην Κεφαλονιά και Ιθάκη 1944-1950".
Στο πρώτο μέρος ιστορούνται τα γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στα δυο ιόνια νησιά από την απελευθέρωσή τους από τους Γερμανούς (Σεπτέμβρης 1944) μέχρι τη Συμφωνία της Βάρκιζας (Φλεβάρης 1945) και την άφιξη της Εθνοφυλακής (αρχές Μάρτη 1945).
Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη και διαιρείται σε τρία κεφάλαια: α) ανασύσταση του παλαιοκομματικού κράτους και του παρακράτους των δοσίλογων, β) ΕΑΜικές οργανώσεις και οι δραστηριότητές τους εκείνη την περίοδο, γ) ίδρυση, λειτουργία και δράση του τμήματος του Δημοκρατικού Στρατού της Κεφαλονιάς (1946-1949).
Πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο, όπως γενικότερα ήταν για ολόκληρη την Ελλάδα. Ο συγγραφέας τεκμηριώνει την ιστορική του αφήγηση με πλούσιο αρχειακό και εφημεριδογραφικό υλικό της εποχής και διασταυρωμένες αφηγήσεις ανθρώπων που συμμετείχαν σ’ εκείνα τα γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου