Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΓΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ»


Στο Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο υπάρχει ένα φύλλο της εφημερίδας «Αγών Κεφαλληνίας» με αρίθμηση «Ετος Α’, αρ. 1» και χωρίς χρονολογική ένδειξη. Πιθανότατα πρόκειται για το μοναδικό φύλλο που κυκλοφόρησε.
Ο «Αγών» ουσιαστικά αποτελεί προεκλογικό έντυπο που αναφέρεται στις εκλογές της «19ης Αυγούστου». Πρόκειται για τις εκλογές του 1928, που σήμαναν την εντυπωσιακή επάνοδο του Βενιζέλου. Ο συνασπισμός των πέντε κομμάτων (Βενιζέλου, Παπαναστασίου, Κονδύλη, Μιχαλακόπουλου και Ζαβιτσιάνου) απέσπασε το συντριπτικό ποσοστό του 61,02% των ψήφων. Το Προοδευτικόν Κόμμα του Καφαντάρη πήρε 2,53% και η Εθνική Ενωσις του Πάγκαλου 0,19%. Η αντιβενιζελική παράταξη αρκέστηκε στο 23,94% των Λαϊκών, το 5,3% των Ελευθεροφρόνων και το 3,79% των ανεξάρτητων βασιλοφρόνων.
Η Αριστερά υπέστη καθίζηση: οι Αγροτικοί έλαβαν 1,68% και το ΚΚΕ (ως Ενιαίο Μέτωπο) 1,41%.
Και οι τέσσερις σελίδες του εντύπου προπαγανδίζουν την υποψηφιότητα Λιβαθινόπουλου και άλλων δύο βενιζελικών και καταφέρονται εναντίον του Ιωάννη Μεταξά. Ο Ριχάρδος Λιβαθινόπουλος (1868-1954), ιατρός και πολιτευτής, υπήρξε συνιδρυτής, μαζί με τον επίσης ιατρό καθηγητή Γεράσιμο Φωκά, της πρώτης εν Ελλάδι ιδιωτικής χειρουργικής κλινικής. Το 1923 εξελέγη βουλευτής Κραναίας με το κόμμα του Παπαναστασίου και το 1926, για λίγους μήνες, χρημάτισε υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με τον «Αγώνα» (σελ. 2), «καίτοι ευρέθη Υπουργός ενός μετέπειτα αποδειχθέντος ανισορρόπου, του Θεοδώρου Παγκάλου, έπραξεν τόσα, κατά το ολιγόμηνον διάστημα της Υπουργίας του, όσα δεν έπραξαν άλλοι, πανίσχυροι αρχηγοί κομμάτων και με τόσα Υπουργεία». Στις εκλογές της 19ης Αυγούστου 1928 επανεξελέγη, αυτή τη φορά με το Κόμμα Φιλελευθέρων. Συνυποψήφιοί του ο Ανδρέας Αλιβιζάτος (επαρχία Παλλης) ιατρός, και ο Αντώνιος Φωκάς, ιατρός, αδελφός του Γεράσιμου Φωκά.
Στην τέταρτη σελίδα, που φέρει τίτλο «Κατηγορούμενε Ιωάννη Μεταξά» και υπογράφεται από τον «Κεφαλλωνίτη», διαβάζουμε τη διαβεβαίωση προς τον Ιθακήσιο και όχι Κεφαλλονίτη, όπως υπογραμμίζει ο «Αγών» μετέπειτα δικτάτορα ότι ο λαός θα τον τιμωρήσει «γιατί επεριφρόνησε τους Κεφαλλήνας». Ενώ άλλοι πολιτικοί «έκαμαν ό,τι ημπορούσαν για την Κεφαλλωνιά… εσύ έχωσες τη μούρη σου στο ολλανδικό τυρί της εξουσίας και επέταξες από την πόρτα του σπιτιού σου χήρες Κεφαλλωνίτισες που ερχότανε να σου γυρέψουν ένα συστατικό χαρτί για να πάρουνε τη σύνταξί τους… Ματαίως υπολογίζεις πως θα βγης βουλευτής αγοράζοντας τους Κεφαλλήνας… Δεν θα επανίδης Υπουργείον ποτέ… Ο λαός της Κεφαλλωνιάς… θα σε μαυρίση…». Είναι γεγονός ότι ο λαός της Κεφαλλονιάς μαύρισε τον Μεταξά, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής στις 19 Αυγούστου 1928. Την εξουσία όμως την επανείδε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΝΙΑΣ

Το Βήμα, ένθετο “Βιβλία”, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου