Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

«ΑΦΙΈΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΆΔΙΟ ΧΕΡΝ (1850-1904)»




Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος παρουσιάζει ένα «Αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χερν (1850-1904)» Εθνικό Συγγραφέα της Ιαπωνίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα
Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009 το Γραφείο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος θα παρουσιάσει ένα «Αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χερν (1850-1904)» με την ευκαιρία του Εορτασμού των 110 χρόνων Ελληνο-Ιαπωνικής φιλίας.
Γεννημένος στη Λευκάδα από τον Ιρλανδό χειρουργό Τσαρλς Χερν και τη Ρόζα Αντωνίου Κασιμάτη από τα Κύθηρα, έχοντας σπουδάσει στο Ντέραμ της Αγγλίας, εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες κι έχοντας επιλέξει την Ματσούε της Ιαπωνίας για κατοικία του, ο Λευκάδιος Χερν (1850-1904) έγινε ο ορισμός της προσωπικότητας που γεφυρώνει συμπληρωματικούς πολιτισμούς. Ο Λευκάδιος αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου με ανοικτό μυαλό. Μας διδάσκει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο κατόρθωμα από την αποδοχή της 'ετερότητας', δεν υπάρχει πλουσιότερος τρόπος ζωής από την αναζήτηση της δημιουργικής αλήθειας, δεν υπάρχει μεγαλύτερη υπευθυνότητα από το να υψώνουμε έναν καθρέφτη απέναντι στην κοινωνία, δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση ή μυστήριο από το να παντρεύουμε τ’ όνειρο με την αλήθεια της ζωής. Με το ανοιχτό του μυαλό ο Λευκάδιος άνοιξε την καρδιά του στην ανθρωπότητα και βρήκε ειρήνη για τον εαυτό του και τον κόσμο.
Η ιδέα για το αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χερν προέρχεται από τον ευεργέτη του Κολλεγίου Τάκη Ευσταθίου, ο οποίος έχει μακροχρόνια σχέση με την οικογένεια Κοϊζούμι, τους άμεσους απογόνους του Λευκαδίου. Ο Πρόεδρος David G. Horner, χαιρετίζει την εκδήλωση αυτή ως τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο εορτασμού της επετείου της Ελληνο-Ιαπωνικής φιλίας. Σύμφωνα με πρόταση του κ. Ευσταθίου, ο Επιμελητής ACG Art κ. Μεγακλής Ρογκάκος ανέθεσε στον Ιαπωνο-Αμερικανό εικαστικό Μασάκι Νόντα να δημιουργήσει ένα μνημειώδες γλυπτό με τίτλο «Το Ανοιχτό Μυαλό του Λευκαδίου Χερν».
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος ευελπιστεί να συμμετάσχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να εορτάσουν αυτό το ειδικό αφιέρωμα, με στόχο τη διαιώνιση της Ελληνο-Ιαπωνικής φιλίας.
Το «Αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χερν» θα πραγματοποιηθεί ως εξής:
19:00 Αποκαλυπτήρια του έργου του Μασάκι Νόντα «Το Ανοιχτό Μυαλό του Λευκαδίου Χερν (1850-1904)» από την Αυτού
Εξοχότητα τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Τακανόρι Κιταμούρα στο προαύλιο της Διοικητικής Πτέρυγας του Κολλεγίου Deree.
19:30 Προβολή του βίντεο του Μουσείου στη Μνήμη του Λευκαδίου Χερν (13 λεπτά) στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Μπέιλη.
19:45 Εισαγωγή στον Λευκάδιο Χερν από τον Καθηγητή Μπον Κοϊζούμι στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Μπέιλη.
20:00 Το έργο του Λευκαδίου Χερν από την Δρ. Κλαίρη Παπαπαύλου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Μπέιλη.
20:30 Εγκαίνια της έκθεσης «Το Ανοιχτό Μυαλό του Λευκαδίου Χερν» από τον Πρόεδρο David G. Horner στη Γκαλερί ACG Art.
Ο Εικαστικός Μασάκι Νόντα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Οσάκα και δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη.
Ο Καθηγητής Μπον Κοϊζούμι είναι δισέγγονος του Λευκαδίου Χερν κι επιμελείται του μουσείου στη μνήμη του. Σήμερα είναι Καθηγητής Λαογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σιμάνε, στη Ματσούε της Ιαπωνίας.
Η Κλαίρη Παπαπαύλου, διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, είναι ιστορικός της Απωανατολικής Τέχνης, βραβευμένη για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών (2000) και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας (2006).
H έκθεση «Το Ανοιχτό Μυαλό του Λευκαδίου Χερν», σ’ επιμέλεια Μεγακλή Ρογκάκου, θα παρουσιάσει έργα τέχνης από τη Συλλογή ACG Art που καλύπτουν όλες τις μορφές τέχνης (ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, κλπ.) και είδη (από το νατουραλισμό στην εννοιολογική τέχνη) εμπνευσμένα από τον Λευκάδιο Χερν. Ο κ. Ρογκάκος συμπεριέλαβε τους εξής διεθνείς εικαστικούς: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Χρήστος Αντωναρόπουλος, Μουρσίντα Αρζού Αλπόνα, Χρήστος Γαρουφαλής, Γιουμίκο Γιονέντα, Γιάννης Διαμάντης, Κώστας Ευαγγελάτος, Αποστόλης Ζολωτάκης, Χρήστος Θεοφίλης, Τίνα Καμπάνη, Νικόλ Κάπαρη, Χάρης Κοντοσφύρης, Νίκος Κρυωνίδης, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Βασίλης Λιαούρης, Παναγιώτης Λιναρδάκης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μεγακλής, Γιάννης Μελανίτης, Εύα Μήταλα, Άλκηστις Μιχαηλίδου, Σπύρος Μοσχούτης, Γιάν Μούλντερ, Νίκολας Μουρ, Κωνσταντίνος Μπομπός, Ισμήνη Μπονάτσου, Αϊλήν Μπότσφορντ, Ευάγγελος Μουστάκας, Μπάρμπαρα Ναχμάντ, Μασάκι Νόντα, Λένα Ντίμοβα, Κάθριν-Γιόκο Ντοντ, Κώστας Πανιάρας, Λέα Ρουσοπούλου, Δημήτρης Σεβαστάκης, Σέιχο, Μάγδα Ταμμάμ, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Σοφία Τούμπουρα, Νικός Τσαρουχάς, Φίλιππος Τσιτσόπουλος και Σοφία Φωτιάδου. Ένας πλήρως εικονογραφημένος κατάλογος στην Αγγλική γλώσσα θα συνοδεύει την έκθεση. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από Δευτέρα έως και Παρασκευή 09:00 – 21:00 μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Στις 27 Ιουνίου 2010, ημερομηνία που συμπίπτει με την 160η επέτειο από τη γέννηση του Λευκαδίου Χερν, η έκθεση θα εγκαινιαστεί εκ νέου στο Μουσείο στη Μνήμη του Λευκαδίου Χερν, στη Ματσούε της Ιαπωνίας.
Την έκθεση συνοδεύει σύγχρονη μουσική που έχει συνθέσει ειδικά για την περίσταση ο διακεκριμένος Ολλανδός Συνθέτης Φρανς-Γιαν Βιντ.

Χορηγοί: Μουσείο στη Μνήμη του Λευκαδίου Χερν / Η Εταιρία Χερν / Νακαμούρα Τσάχο / Κατασκευαστική Βιομηχανία Μετάλλου Νόντα & Σία / ΠΤΕ Καλές Τέχνες / Όμιον / ΕλCulture.gr / ΦώτοΛαμπ / Μουβ Αρτ Α.Ε. / Σελλιέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου