Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

13ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΙΚΙ




Με την παρουσία πλήθους συμπολιτών μας και αξιόλογων μελών της τοπικής κοινωνίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 27 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου ‘Κέφαλος’, το 13ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα : Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική- Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός: Ελλάδα- Μεσόγειος –Ευρώπη
Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) και το ΤΜΧΠΠΑ, με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και την υλικοτεχνική υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κεφαλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ) καθώς και την επιστημονική συνεργασία άλλων σχετικών φορέων.


Στο συμπόσιο απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχηςκ. Π. Δρακουλόγκωνας και ο αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Ε. Κεκκάτος εκ μέρους του Δήμου Κεφαλονιάς. Επίσης παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας  κ. Π. Φιλίιππου, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής επιτροπής του ΤΕΕ  Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σ.  Τραυλός,  ο πρόεδρος του συλλόγου Φίλων της Ι.Μ.Υ.Θ. Άτρου, κ. Γ. Σταματάτος, ο τοπικός εκπρόσωπος της καθολικής εκκλησίας, S. Boanchis, ο πρόεδρος της Εταιρέιας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών καθηγητής κ. Γ. Μοσχόπουλος, ο πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας Κεφαλληνίας κ. Κ. Παπαζαφειράτος, ο δημοσιογράφος κ. Τ. Δεσαλέρμος, και πολλοί άλλοι αξιόλογοι συμπολίτες μας.
Στην έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ιστορικού και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Σπ. Λουκάτου που «έφυγε» πρόσφατα. Τόσο στην πρωινή όσο και στην μεσημβρινή και απογευματινή συνεδρία έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρεμβάσεις για τα θέματα θαλάσσιας πολιτικής και σχεδιασμού. Επίσης προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της ελληνίδας επιτρόπου θαλασσίων υποθέσεων κας Μ. Δαμανάκη και διανεμήθηκε η ομιλία πρώην  Ευρωβουλευτή  Σπύρου Δανέλλη με θέμα  ο οποίος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει.
Στο πλαίσιο της αναγνώρισης της προσφοράς προσώπων και φορέων του τόπου μας από το ΙΚΙ  έγιναν οι ακόλουθες τιμητικές διακρίσεις:
Στην μεσημβρινή διακοπή δόθηκε τιμητικό δίπλωμα στο Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου (ΝΟΑ)  «Για την πολυετή, πολύπλευρη και πλούσια σε επιτυχίες δράση του στην ανάπτυξη των αθλημάτων της θάλασσας και την επάξια εκπροσώπηση των νησιών μας σε εθνικές και διεθνείς ναυταθλητικές εκδηλώσεις καθώς και για τον ευρύτερο  κοινωνικό, παιδαγωγικό και πολιτιστικό του ρόλο»
Τιμητική διάκριση δόθηκε και στον  πρόεδρο του ΝΟΑ κ. Λούκα Νιφοράτο
«Για την καθοριστική συμβολή του στη δημιουργία και επιτυχημένη πορεία του ΝΟΑ καθώς και για την προσωπική του στράτευση και  την ανεκτίμητη διαχρονική προσφορά του στον ναυταθλητισμό και στη αθλούμενη νεολαία τόπου μας»     
Στην απογευματινή διακοπή έγινε απονομή τιμητικής διάκρισης στον Σύλλογο Ναυτικών Κεφαλονιάς «Νίκος Καββαδίας» «Για το σημαντικό έργο και τη δράση του στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής και εργασίας των ναυτικών της Κεφαλονιάς καθώς και για την εξαιρετική συμβολή του στην  προβολή της μεγάλης ναυτικής οικογένειας του τόπου μας». Το τιμητικό δίπλωμα παρέλαβε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αναστάσιος Παγουλάτος.
Επίσης τιμήθηκε και ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ιονίου κ. Άγγελος Μπενετάτος «Για το έργο και τη δράση του υπέρ των ναυτικών της Κεφαλονιάς και για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά του στην καταγραφή και ανάδειξη της ναυτικής κληρονομιάς και παράδοσης του τόπου μας» 

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι με τον συντονισμό του Η. Μπεριάτου και τη συμμετοχή των:   Ευάγγελου Κεκάτου Αντιδημάρχου τουρισμού του Δήμου Κεφαλονιάς, Σπύρου Γαλιατσάτου Αντιπεριφερειάρχη τουριστικής προβολής της ΠΙΝ, Έφης Στεφανή, προϊσταμένης τμήματος χωροταξικής πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, Π. Παναγιωτίδη ερευνητή του ΕΛΚΕΘΕ, Σταύρου Τραυλού, προέδρου νομαρχιακής επιτροπής Κ-Ι του ΤΕΕ. Ακολούθησε παρέμβαση από την Κατερίνα Δελλαπόρτα αρχαιολόγο, έφορο αρχαιοτήτων Κυκλάδων, πρώην διευθύντρια εναλίων αρχαιοτήτων και στη συνέχεια έγινε ενδιαφέρουσα διαλογική συζήτηση  μεταξύ των εισηγητών και του ακροατηρίου.
Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο του συμποσίου λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας με ενδιαφέρουσες απεικονίσεις του θαλάσσιου βυθού της παράκτιας ζώνης της Κεφαλονιάς (φωτογράφηση από τον Τηλέμαχο Μπεριάτο) .

*******
Το ΙΚΙ  εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους  όσους συνέβαλλαν στην διοργάνωση του συμποσίου και κυρίως στους εισηγητές και στους συμμετέχοντες (καθηγητές και   ερευνητές ΑΕΙ, στελέχη τη διοίκησης και  εκπροσώπους των κεντρικών φορέων).
Ειδικότερα, θερμές ευχαριστίες οφείλονται  στους υποστηρικτές του συμποσίου: στο ΥΠΠΟΑ και στην ΚΕΔΗΚΕ και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο της κ. Α. Κωνσταντάκη για την όλη υλικοτεχνική στήριξη.
Τέλος, το ΙΚΙ  ευχαριστεί τους  δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ  που κάλυψαν το γεγονός καθώς και στους τεχνικούς του Δημοτικού Θεάτρου για την ουσιαστική βοήθεια τους στην  επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών του Συμποσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου