Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

«ΘΙΑΚΟΙ ΓΑΜΟΙ» ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥ 2015 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Β. ΙΘΑΚΗΣ



Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Β. Ιθάκης πρωτοπόρος των καλαίσθητων ημερολογίων κάθε χρόνο σε ότι αφορά τα θέματα που επιλέγει αλλά και σε ότι αφορά τη καλαισθησία της έκδοσης για το ημερολόγιο του 2015  επέλεξε ως θέμα φωτογραφίες από Θιακούς γάμους της περιόδου 1922-1971 από σχεδόν όλες της περιοχές του νησιού της Ιθάκης αλλά και από τις παροικίες του εξωτερικού. 
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Β. Ιθάκης ευχαριστεί όλους όσους προσέφεραν για άλλη μια φορά φωτογραφικό υλικό και συναίνεσαν στη δημοσίευσή του, για τη δημιουργία αυτού του αναμνηστικού ημερολογίου με θέμα «Θιακοί Γάμοι». Σας παρουσιάζουμε μερικές ενδεικτικές σελίδες του ημερολογίου που αποτελείται απο 27 σελίδες μεγέθους 24Χ21 και 38 φωτογραφίες γάμου.



Με το θέμα του Θιακού Γάμου έχουν ασχοληθεί πέρα από τους λαογράφους της Ιθάκης, σε μια τους εργασία τους τα παιδιά του Γυμνασίου Ιθάκης και που τη παρουσίασαν στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης το Μάιο του 1997 με τη επιμέλεια του φιλόλογου Κίμωνα Κολυβά και της καθηγήτρια Πληροφορικής Παναγώτας Σκούρτη. Είχαν μιλήσει με γυναίκες κάποιας ηλικίας, που τους περιέγραψαν βιώματά τους και είναι και το απόσπασμα που σας μεταφέρουμε στη συνέχεια. «Τα προεόρτια του γάμου, ξεκίναγαν από την προετοιμασία του σπιτιού. Είτε πόλεμοι γινόταν, είτε πείνα ή κακουχίες  η ατμόσφαιρα του γάμου ήταν πάντα χαρμόσυνη, μια γιορτή .Συνεισέφεραν όλοι με τον τρόπο τους οικογένειες, γνωστοί και φίλοι. Γιορτή ήταν και το «γέμισμα των στρωμάτων». Πλένανε τα μαλλιά και τα στεγνώνανε, ύστερα τα κορίτσια ορίζανε την ημερομηνία που θα γέμιζαν τα στρώματα. Υπόψη ότι τα κορίτσια που θα συμμετείχαν δεν θα έπρεπε να ήταν ορφανά. Άλλες κοπέλες που είχαν γνώση μοδιστρικής τα ράβανε.
Οι καλεσμένοι στο «στρώσιμο» (που γινόταν συνήθως την Πέμπτη πριν την Κυριακή του γάμου), τα ασημώνανε και ρίχνανε κουφέτα και ξάπλωναν κι ένα αγόρι πάνω στο στρώμα, για να γεννηθεί αγόρι το πρώτο παιδί.
Μια βδομάδα πριν το γάμο φτιάχνανε τα κουλούρια. Το βράδυ εκείνο είχαν καλέστρα με τραπέζι και ποτά. Τέλος έφτανε η ώρα του γάμου, που δεν γινόταν στη εκκλησία, αλλά στο σπίτι . Το γλέντι κρατούσε τρεις μέρες. Στο στόλισμα της νύφης συνήθιζαν να τραγουδούν τα παρακάτω τραγούδια
«Παναγιά απ΄ τα Καθαρά με το μονογενή σου
στο αντρόγυνο που γίνεται, να δώσεις την ευχή σου»
ή «Όσες κλωστές νυφούλα μου έχει το φόρεμά σου
τόσοι ναναι οι χρόνοι σου και τόσα τα καλά σου»
Μετά το μυστήριο ακολουθούσε μεγάλο τραπέζι που γινόταν συνήθως καλοκαίρι υπαίθριο, αν δεν είχαν  μεγάλο σπίτι και ήταν καλεσμένο όλο το χωριό. Το πρώτο πιάτο που σέρβιραν  ήταν μακαρονάδα με σάλτσα από κρέας. Το κύριο πιάτο ήταν κρέας με πατάτες και τέλος τα ψητά. Στα εύπορα σπίτια  έπαιρναν επαγγελματίες
Μαγείρους. Οι καλεσμένοι ήταν τόσοι πολλοί που τις σαλάτες τις έφτιαχναν σε σκάφες. Το γλέντι του γάμου με τραγούδια και χορούς κρατούσε ως το πρωί
Την τρίτη ημέρα του γάμου είχαν τα «πιστρόφια», δηλαδή το ζευγάρι πήγαινε πίσω στο σπίτι της νύφης  όπου ο πατέρας και η μάννα τους έδιναν το «Ζευγάνιθο» δηλαδή ένα κόκορα και μια πουλακίδα. Ακολουθούσε και εκεί γλέντι.
Ένα χαριτωμένο έθιμο ήταν η «κουτάλα». Αν το σπίτι είχε άλλη ανύπαντρη μικρότερη κοπέλα της κρεμούσαν, την ώρα του Ησαΐα, μια κουτάλα. Αυτό σήμαινε ότι παντρεύτηκε η αδελφή σου η πρώτη, τώρα πήρεςς εσύ την κουτάλα, δηλαδή θα παντρευτείς κι εσύ σύντομα!»

Μια άλλη εργασία με θέμα «ΤΑ ΗΘΗ, ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ» στην οποία αναφέρονται πιο αναλυτικά τα έθιμα του γάμου, έγινε από τους μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Ιθάκης, το σχολικό έτος 2005-2006 στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικής Εκπαίδευσης με υπεύθυνη του προγράμματος το Λάμπρο Σιμάτο και συντονίστρια ΤΗΝ Ελένη Τσαγγάρη. Για αυτή την ενδιαφέρουσα εργασία θα αναφερθούμε σε άλλο μας σημείωμα, αναλυτικότερα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου