Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Η ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ στην ARTηρία
Η ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ το Σάββατο 21 Μαρτίου, τιμά την ημέρα της ποίησης  και μεταφέρει στην ARTηρια  την μαγική μουσική παράσταση που παρουσιάστηκε στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ το 2014  σε σκηνοθεσία ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ με τίτλο: "Η Θαλασσινή Ωδή του Fernando Pessoa και τα Fados της εφηβείας μου"


Η Θαλασσινή Ωδή του Fernando Pessoa, αυτή η μεγαλειώδης ποιητική σύνθεση του Πορτογάλου ποιητή (υπογεγραμμένη από το alter ego του, τον Alvaro de Campos), θα παρουσιαστεί σφιχτοπλεγμένη με αγαπημένα παλιά Fados της Λισσαβώνας - αυτά που γνώρισα όταν όλοι άκουγαν Σκαθάρια, αλλά, σε μένα, η μαγική φωνή της Amalia Rodrigues άνοιγε καινούριους δρόμους.
Αυτή η παράσταση είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος συνεχώς μεγαλώνει  , ωριμάζει, πλουτίζει. Μέχρι την αποψινή της ολοκλήρωση, έχει αλλάξει πολλές μορφές. Ξεκίνησε πριν δεκαπέντε χρόνια ως ρεσιτάλ τραγουδιού με μικρά αποσπάσματα του ποιήματος, το 2007 ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε Cd, λίγο αργότερα ανέβηκε στη σκηνή.
Τώρα, με την πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Αβδελιώδη, ευελπιστεί ότι πετυχαίνει τον κύριο στόχο της: ένα μεγάλο κείμενο, προορισμένο να διαβαστεί μόνο, ακούγεται πλέον και σαν ένα μεγάλο τραγούδι. Ένα τραγούδι απέραντο -όπως η θάλασσα-, που αφυπνίζει σκέψεις, αισθήσεις, αλλά και την ξεχασμένη τρυφεράδα που νιώθει κανείς ακούγοντας παραμύθια και τραγούδια της παιδικής ηλικίας.
(σημείωμα:ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ)
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΣΚΗΝΙΚΗ ΟΨΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ                                                          
ΙΔΕΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ,    ΕΡΜΗΝΕΙΑ:ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ   
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ:ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ
ΠΙΑΝΟ:ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ   
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:"ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ" - Α.Κ.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Η Αλίκη Καγιαλόγλου είναι γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την εμμονή και το πάθος της για το τραγούδι, (αυτό που άγει την ψυχή και όχι ακόμα ένα προϊόν), για τον τρόπο ερμηνείας και επικοινωνίας της με το κοινό αλλά και για τη σχέση της με το λόγο (ποίηση). Μελέτησε αρχικά τραγούδι ως υπότροφος του Ωδείου Αθηνών με τη Μαρίκα Καλφοπούλου και αργότερα με τους Φραγκίσκο Βουτσίνο και Σπύρο Σακκά.
Συνεργάστηκε με δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, αρχικά με το Μίκη Θεοδωράκη και αργότερα με το Μάνο Χατζιδάκι στις συναυλίες τους και ηχογράφησε τραγούδια τους σε ποίηση Ν. Γκάτσου, Μ. Αναγνωστάκη, Αγγ. Ελευθερίου, Οδ. Ελύτη, κ.α.
Από το 1982 δίνει ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεξικό, Ισπανία, Τυνησία, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Τουρκία, Γερμανία κ.α), όπου αποσπά    εξαιρετικές κριτικές. 
Το 1989, το 1990 και το 1991 παρουσίασε την παράσταση Δύσκολοι Έρωτες παίζοντας το μονόλογο του Ζαν Κοκτώ “ Ο Ωραίος Αδιάφορος “σε σκηνοθεσία Β. Νικολαϊδη.                                      
Το 2002 ιδρύει την εταιρεία παραγωγής ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ, με την οποία εκδίδει CDs και οργανώνει παραστάσεις. Τελευταία ασχολείται και με το Θέατρο του Δρόμου.
www.alikikayaloglou.com
ώρα: 21.00
www.artiria.gr  // τηλ. 26450.22820

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου