Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ: Ο ΚΙΟΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ



Ο Κωνσταντίνος Γαλάτης γεννήθηκε στο Κιόνι και πατέρας του ήταν εύπορος διπλωμάτης και αδελφός του Φιλικού Νικόλαου Γαλάτη (1792-1819), που δολοφονήθηκε από τον Σπαρτιάτη οπλαρχηγό Παναγιώτη Δημητρόπουλο, μπροστά στα μάτια του Τσακάλωφ στην Ερμιόνη. Ο ίδιος είχε εγκατασταθεί αρχικά στη Βραϊλα της Ρουμανίας όπου ζούσε η οικογένειά του και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και απέκτησε μεγάλη περιουσία.
Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Ι. Κόνιαρη (1851-1854) και μετά την απόλυση αυτού (οι Δήμαρχοι τότε απολύονταν είτε λόγω πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων τους είτε λόγω σκανδάλων, με Βασιλικό Διάταγμα)  ανέλαβε καθήκοντα Δημαρχεύοντος, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τη χολέρα που μάστιζε τη χρονιά εκείνη την Αθήνα (μείωση του πληθυσμού από 31.122 σε 30.520 κατοίκους).
Τον Ιούνιο του 1855 έπειτα από εκλογές εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του συγκαταλέγονται η κατασκευή της πλατείας Ψυρρή, η επέκταση του Α΄ Νεκροταφείου, η αποκατάσταση του Αδριάνειου υδραγωγείου, ενώ για πρώτη φορά εφάρμοσε το κατάβρεγμα των αθηναϊκών δρόμων με βυτιοφόρα κάρα.
Ο Κωνσταντίνος Γαλάτης ήταν ο πρώτος Δήμαρχος που δεν απολύθηκε, αλλά απεβίωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του το Μάρτιο του 1857.Κληροδότησε στο Δήμο Αθηναίων σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας του, συγκεκριμένα δύο μεγάλα οικήματα επί της οδού Ερμού, στο Δημοτικό Νοσοκομείο (Ελπίς), το Δημοτικό Βρεφοκομείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η προσωπογραφία του βρίσκεται στο Δημαρχείο Αθηνών, ο δε σχεδιαστής μόδας Γιάννης Γαλάτης είναι απόγονος του Α΄ εξαδέλφου του πατέρα του (Νικολάου).
                                                       
ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΜΗΛΙΑΡΕΣΗΣ

Ηγουμενίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου