Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

«ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΜΕ ΠΛΟΗΓΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»



Ευγενία Δρακοπούλου – Δημήτρης Δημητρόπουλος (επιμ.), Ταξίδια στο Ιόνιο με πλοηγό την Ιστορία, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς
Η Ιστορία, που συνέβη, και η μυθοπλασία ως Ιστορία, που θα μπορούσε να είχε συμβεί, πρωταγωνιστούν στον τόμο αυτό. Δεκαοκτώ προορισμοί – δεκαοκτώ πραγματικές ιστορίες ή μυθοπλασίες για τα λιμάνια του Αιγαίου, που στη σύγχρονη εποχή συνιστούν τους χώρους υποδοχής των ταξιδιωτών, τις ανοικτές πύλες εισόδου στις φυσικές ομορφιές, στα προϊόντα, στον πολιτισμό, στην ιστορία του τόπου.
Το εγχείρημα ξεκίνησε αναζητώντας την ιστορία όχι ως διαδοχική αφήγηση γεγονότων και εποχών, αλλά ως αστραπιαίο φωτισμό σημαντικών ή και άσημων στιγμών από την ιστορική διαδρομή συγκεκριμένων τόπων. 
Από τους συγγραφείς ζητήθηκε να επιλέξουν ένα θέμα αγκιστρωμένο σε έναν τόπο-λιμάνι και να αφηγηθούν μία ιστορία·∙ να αναπλάσουν δηλαδή ένα περιστατικό της «μεγάλης» ή της «μικρής» ιστορίας, όπως εκείνοι θα το θεωρούσαν πιο ελκυστικό και πρόσφορο –χρησιμοποιώντας δηλαδή την παραδοσιακή ιστοριογραφική αφήγηση ή τη μυθοπλασία– με τη δέσμευση όμως της επιστημονικής εγκυρότητας και τεκμηρίωσης. 
Στόχος της απόπειρας αυτής δεν ήταν τόσο να πλουτίσει ο αναγνώστης τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις, όσο να οσμιστεί «ζωντανές» στιγμές του παρελθόντος, να πάρει κάτι από την αύρα μιας εποχής, ιδιαίτερα μάλιστα αν τυχόν ο τόμος τον συνοδεύει κατά τη διάρκεια μιας περιήγησής του στο Αιγαίο. Για τον λόγο αυτό το χρονικό ανάπτυγμα των κειμένων που φιλοξενούνται, επιδιώχθηκε να καλύπτει τη μακρά διάρκεια, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα πιο πρόσφατα και η ανάπτυξη στον χώρο να ακόλουθοι τα λιμάνια, τόπους επίσκεψης των σημερινών ταξιδιωτών.

Στον τόμο συνεργάστηκαν 19 συγγραφείς με κείμενα για τα ακόλουθα λιμάνια: Πάτρα (Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου), Κατάκολο (Κατερίνα Δέδε), Πύλος (Δημήτρης Αθανασούλης), Μεθώνη (Χαράλαμπος Γάσπαρης), Καλαμάτα (Ευγενία Δρακοπούλου), Μεσσήνη (Μύρινα Καλαϊτζή), Κύθηρα (Σοφία Ματθαίου), Ναύπακτος (Ιωάννης Χουλιαράς), Μεσολόγγι (Ουρανία Πολυκανδριώτη), Πάργα (Δημήτρης Δημητρόπουλος), Ηγουμενίτσα (Γιώργος Ρήγινος, Θοεδώρα Λάζου), Νικόπολη (Ευγενία Χαλκιά), Κέρκυρα (Μαρία Καμονάχου), Παξοί (Σταμάτιος Θ. Χονδρογιάννης, Χάρης Ν. Δρυμούσης), Λευκάδα (Αγγελική Σταυροπούλου), Ιθάκη (Μάχη Παΐζη Αποστολοπούλου), Κεφαλονιά (Γιώργος Τόλιας), Ζάκυνθος (Ευγενία Δρακοπούλου).

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Θέατρου Πειραιώς την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 στις 7.30 μ.μ., με πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου