Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

«ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ –ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ»



Οι εκδόσεις Κέδρος και το βιβλιοπωλείο Πολύεδρο της Πάτρας, στην οδό Κανακάρη 147, παρουσιάζουν το βιβλίο του Βλάσση Τρεχλή «Ανδρέας Κάλβος –Το χαμένο πορτραίτο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, την Παρασκευή 8 Μαίου, στις 8:30 μ.μ. Θα μιλήσουν οι: Αθηνά Κακούρη, συγγραφέας Μαρία Ψάχου, φιλόλογος και ο συγγραφέας Βλάσσης Τρεχλής. 
Μια μυθιστορηματική βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου που ανασυνθέτει το χαμένο πορτραίτο του εθνικού ποιητή και μας ταξιδεύει στον 19ο αιώνα, στην εποχή του ρομαντισμού, των επαναστάσεων και των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών.
Ανδρέας Κάλβος. Κοσμοπολίτης στο πνεύμα και στην αντίληψη. Επαναστάτης στην καρδιά. Καρμπονάρος. Περιδιαβαίνει στη Φλωρεντία, στη Ζυρίχη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, και πάλι στη Φλωρεντία. Ύστερα Γενεύη, και πάλι Παρίσι, Ναύπλιο, Κέρκυρα, ξανά Λονδίνο, Έσσεξ και, τέλος, Λάουθ.
Τις νύχτες μ’ ένα βαρύ παλτό περπατάει μέσα από δρόμους υπαρκτούς κι ανύπαρκτους. 
Βρίσκεται στο δρόμο για τη Χίο, την Πάργα, τα Ψαρά, τη Σάμο, το Σούλι. Βάζει τα γιορτινά του και υμνεί τον Βύρωνα, τον Κανάρη, τον Μπότσαρη. Ψάλλει για την ελευθερία, την αρετή, την πατρίδα, τη δόξα, τη νίκη. Είναι γεμάτος έρωτα για τον τόπο του, για τη ζωή, για τη γνώση, για τις Μούσες. Η σιωπή καλύπτει σαν πέπλο τη ζωή του από τη στιγμή που επιστρέφει στην Ελλάδα. Σιωπά και η ποίησή του. Μέσα στην αχλή του χρόνου χάνεται η εικόνα του...


ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Σαφώς και είναι πολύ δύσκολη η ενασχόληση έστω και μυθιστορηματικά με τη ζωή και το έργο ενός τόσο σημαντικού ποιητή, όπως είναι ο Ανδρέας Κάλβος. Ωστόσο, ο συγγραφέας Βλάσσης Τρεχλής έχει μελετήσει και εντρυφήσει στη ζωή και στο έργο του ποιητή τόσο ώστε να μας παρέχει μέσω της μυθιστορηματικής του αυτής βιογραφίας την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το πνευματικό έργο και την ψυχή του εθνικού ποιητή.
Ευμορφία Ζήση, Diavasame.gr, 01/08/14

Είναι αρκετά δύσκολο να γράψεις τη βιογραφία ενός τόσο σημαντικού προσώπου όσο είναι ο Ανδρέας Κάλβος, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές που έβγαλε η σύγχρονη Ελλάδα και σημάδεψε τον αγώνα της χώρας μας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της από τους Τούρκους, ιδίως αν θέλεις να τη κάνεις και μυθιστορηματική. Όμως, στο συγκεκριμένο βιβλίο ο συγγραφέας το κάνει με έναν αριστουργηματικό τρόπο, αφού έχει μελετήσει εκτενώς μια σειρά από πηγές και έχει εντρυφήσει στον ποιητικό και φιλοσοφικό λόγο του Κάλβου.
Blogger akamas, 30/06/14

Είναι καλογραμμένο, έχει πολύ ωραίες εικόνες και περιστατικά, φωτίζει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ζωής του μεγάλου ποιητή και συνδέει κάποια γεγονότα της ζωής του με μυθιστορηματική δράση[...].
Πάνος Τουρλής, CaptainBook, 19/06/14

Ένα μυθιστόρημα ντοκουμέντο, έκπληξη. Είναι αλήθεια πως μέχρι τις μέρες μας, πτυχές της ζωής του Ανδρέα Κάλβου παραμένουν στο σκοτάδι και φωτίζονται μόνο από τους στίχους του.
Ο συγγραφέας και μουσικός Βλάσσης Τρεχλής σε μια οπωσδήποτε φιλόδοξη προσπάθεια, ανασυνθέτει το τοπίο της εποχής του ποιητή, από τον ρομαντισμό, στις επαναστάσεις κι από εκεί στις ριζοσπαστικές κοινωνικές αλλαγές του 19ου αιώνα.
Ο αναγνώστης μπορεί άνετα να έρθει σε επαφή με τη ψυχή ψυχή του Ανδρέα Κάλβου.
Νίκος Κουρμουλής, Στο κόκκινο, 19/06/14

Το βιβλίο του Τρεχλή είναι μια βιογραφία, βεβαίως, μυθιστορηματικά γραμμένη. Ωραία και πλήρης στο χώρο και στο χρόνο τοποθετημένη, με όλα τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της εποχής, τις καλλιτεχνικές πληροφορίες, τα πρόσωπα, τη δράση.
Ανθούλα Δανιήλ, Parathemata, 30/05/14

Ο Βλάσσης Τρεχλής γεννήθηκε στο Αίγιο από πατέρα πρόσφυγα. Σπούδασε κίνηση και μουσική και ευτύχησε να έχει καλούς δασκάλους: την Πολυξένη Ματτέυ και τη Μαρία Κυνηγού - Φλάμπουρα. Στο πέρασμα των χρόνων, ανακάλυψε πως τον γοήτευε η γλώσσα και η λογοτεχνία και ασχολήθηκε και με τα δύο από αγάπη. Στο χώρο της λογοτεχνίας είχε δάσκαλο τον Τάκη Σινόπουλο. Ζει σε μια επαρχιακή πόλη, κλείνοντας τα μάτια στα κακά της για χάρη όλων των καλών που του προσφέρει: μπορεί ακόμα να ακούει τα αηδόνια μέσα στη νύχτα, να βάζει μέρα μεσημέρι δυνατά στο πικάπ του τραγούδια του αγαπημένου του Μάνου Χατζιδάκι, να διαβάζει στίχους του Ανδρέα Κάλβου στη σκιά της κληματαριάς και να ταξιδεύει με τη σκέψη του στους τόπους όπου έζησε και περπάτησε εκείνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου