Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

«2Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΆΝΟΙΞΗ»Παρουσιάζεται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη από τις 17 Ιουνίου 2020 η «2η Εικαστική Κερκυραϊκή Άνοιξη» και θα είναι επισκέψιμη από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00 και 18:00-21:00.

Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη καθιέρωσε ως θεσμό, από το 2019, να πραγματοποιεί την περίοδο της άνοιξης, την «Εικαστική Κερκυραϊκή Άνοιξη». Ο πρόεδρος της, Μιχαήλ Άγγελος Βραδής και τα μέλη της καλλιτεχνικής Επιτροπής, συμφώνησαν την πρώτη χρονιά να φιλοξενηθούν έργα εκλιπόντων καλλιτεχνών από την συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και την επόμενη χρονιά, έργα Καλλιτεχνών με δράση στο νησί.

Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να προβληθεί στο κοινό το έργο της συλλογής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, άλλα και να αναδείχθεί το έργο των ενεργών Κερκυραίων καλλιτεχνών, φιλοξενώντας το στον χώρο της.

Έτσι φέτος την περίοδο της Άνοιξης στη Κερκυραϊκή Πινακοθήκη θα διοργανώνονταν η «2η Εικαστική Κερκυραϊκή Άνοιξη» με τίτλο «Στη ροή του χρόνου». Με βάση την απόφαση όμως να κλείσουν τα μουσεία εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω του κορονοϊού, η έκθεση δεν πραγματοποιήθηκε την περίοδο της άνοιξης. Έτσι με το άνοιγμα των μουσείων στις 15 Ιουνίου 2020 έχουμε την χαρά στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη να παρουσιάσουμε την 2η Εικαστική Κερκυραϊκή Άνοιξη. Την άνοιξη ως αναγέννηση, ανασυγκρότηση, ανάσταση, ξεφεύγοντας από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε λόγω της πανδημίας και ως νέα αρχή με ελπίδα και αισιοδοξία να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας. Μια νέα αρχή μέσα από την αλήθεια που μόνο η τέχνη μας την προσφέρει απλόχερα.

«Στη ροή του χρόνου». «Ῥέων ὁ χρόνος ἀκάθεκτα καὶ ἀεί τι κινούμενος παρασύρει καὶ παραφέρει πάντα» γράφει η Άννα Κομνηνή στο προοίμιο του έργου της «Αλεξιάδα». Η έννοια της ροής, της διαρκούς κίνησης, της εναλλαγής του χρόνου αποτελούσε πάντα πεδίο προβληματισμού των ανθρώπων που υπηρετούν την τέχνη. Από τον Λύσιππο ο οποίος φιλοτέχνησε την παράσταση του «καιρού» που στηρίζονταν σε μία σφαίρα και συμβόλιζε τον χρόνο που κυλάει, μέχρι τον πίνακα του Σαλβαντόρ Νταλί «Η εμμονή της μνήμης», όπου εύπλαστα ρολόγια γλιστρούν στο απόκοσμο, η αδιαίρετη κύλιση και ακολουθία του χρόνου αποτελούν μια συνεχή πηγή έκφρασης των καλλιτεχνών. Από επιστημονική τεκμηρίωση όλοι ξέρουμε ότι ο χρόνος δεν υπάρχει, η δυνητική όμως ροή της ενέργειας που αέναα ξεδιπλώνεται, δημιουργεί και μεταμορφώνει τις εκάστοτε συμπεριφορές της ύλης, αλλά και τις νοητικές μας προσλαμβάνουσες στιγμές κατανόησης του ζώντος κόσμου.

Ο άνθρωπος εκλαμβάνει, διαβάζει, καταγράφει και εκδηλώνει τη συμπεριφορά του γίγνεσθαι με μία χρονικότητα, που είναι το άθροισμα των στιγμών της κατανόησής του. Με αυτή την τοποθέτηση η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη κάλεσε τους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν σ’ αυτή την πολυδιάστατη προσέγγιση της θεματικής έκθεσης. Ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο έκφρασης και τεχνικής αποτύπωσε και απόδωσε στο υλικό επιλογής του, το τόσο άπιαστο θέμα. Οι φράσεις ας παραμείνουν άφατες και μια επίσκεψη στον χώρο της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης θα σας βοηθήσει να έρθετε σε μια συνομιλία με το έργο τους. ΟΙ 12 Καλλιτέχνες που συναντήθηκαν στον ίδιο χώρο και χρόνο είναι: η ΤΑΝΙΑ ΑΓΑΘΟΥ η ΙΟΛΑΝΔΑ ΑΝΘΗ – ΒΑΡΟΤΣΗ, ο ΤΖΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ, η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΖΑΧΟΥ, ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΛΥΒΑΣ, ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΗΣ, η ΜΑΡΙΑ ΚΡΙΓΚΑ, η ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΡΟΚΙΔΗ, η ΑΛΕΚΑ ΛΑΜΠΙΡΗ, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΙΩΤΗΣ, η ΑΣΠΑ ΜΙΚΑΛΕΦ,ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΠΡΟΣ. Η άνοιξη της ανάστασης, της ελπίδας, της επανάστασης. Ας αφήσουμε τις πίκρες και τις απογοητεύσεις μας στην άκρη και ας απολαύσουμε χαρούμενα την άνοιξη. Γιατί μια άνοιξη ποτέ δεν χάνετε! Καλώς ήλθες άνοιξη στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου