Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Ν. ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ: ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ



Ο Γεράσιμος Ν. Κοψαχείλης κατοικεί στα Ζερβάτα Σάμης και κατάγεται από οικογένεια βιολιτζήδων. Ο παππούς του, Γεράσιμος Χαραλ. Κοψαχείλης (1882 – 1960) και τα παιδιά αυτού, Παναγής Κοψαχείλης (1923 -1949) και Βαγγέλης Κοψαχείλης, ήταν βιολιτζήδες και γνώριζαν επίσης και φλογέρα, με την οποία γιόμιζαν μελωδικά τις ώρες που φύλαγαν τα πρόβατα.

Ο Γεράσιμος Κοψαχείλης άκουγε από μικρός το βιολί και όταν του δόθηκε η ευκαιρία μέσα στη βιοπάλη της ζωής, δεν αμέλησε την οικογενειακή παράδοση που υπήρχε στο γονίδιό του.

Η επαφή με το Σαμικό βιολιτζή Κώστα Αρτελάρη το 1978 στο Σύλλογο Ζερβάδων, στάθηκε βασικό ξεκίνημα και βουκέντρα για να γίνει κι αυτός βιολιτζής. Σπουδαία και απλή παρακαταθήκη  που άφησε ο Αρτελάρης στον Κοψαχείλη για το βιολί είναι: «όταν παίζεις βιολί θα βλέπεις το χορευτή μπροστά σου.»

Λίγο αργότερα, ο Γεράσιμος Κοψαχείλης συνάντησε τον άλλο Κεφαλονίτη βιολιτζή Τζάκη Λυκούργο, ο οποίος βλέποντας το μεράκι και την υπομονή του Γεράσιμου, τον οδήγησε στα βήματα της παράδοσης και του άφησε κληρονομιά το βιολί του.

Ο Γεράσιμος Κοψαχείλης «πάτησε» το δοξάρι του στις γραμμές και στα κεφαλονίτικα μουσικά χνάρια του Λυκούργου, και διατηρεί από τότε στο παίξιμο του γνήσιες κεφαλονίτικες παραδοσιακές δοξαριές βιολιού.

Το 1983 παρουσιάστηκε με το βιολί του στις εκδηλώσεις της Αδερφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά, όπου αφιλοκερδώς χάριζε και θύμιζε τους παραδοσιακούς ρυθμούς που διατηρούν και συνεχίζουν την τοπική παράδοση.

Επισκέφθηκα το Γεράσιμο Κοψαχείλη στο σπίτι του στα Ζερβάτα και μιλήσαμε για όλα αυτά. Ένα σπίτι ζεστό και φιλόξενο, με τη χαμογελαστή σύζυγό του, μ' έναν Γεράσιμο που εκεί που σου μιλάει με αγάπη και θέρμη για το βιολί και την παράδοση, ξαφνικά το αρπάζει και σου παίζει το μπάλο.

Εκείνο όμως που τον χαρακτηρίζει αυτόν τον παραδοσιακό καλλιτέχνη, είναι το γνήσιο του ύφος, η επικοινωνία που έχει με το θεατή και το χορευτή όταν παίζει. Σε προσκαλεί να χορέψεις, γιατί αυτός συμμετέχει όχι μόνο με τα χέρια του, αλλά πάλλεται μουσικά όλο το κορμί του. Έχει έμφυτο ταπεραμέντο γνήσιου οργανοπαίκτη, που ξέρει να δώσει έμφαση στο στήσιμο και στο ρυθμό. Αυτό είναι που κάνει το παίξιμό του να δίνει το συναίσθημα και το κέφι.

Έχει παίξει και λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις συλλόγων και σωματείων, σε πανηγύρια και γιορτές εδώ στο νησί μας και ξέρει να κερδίζει την αγάπη και τη συμπάθεια. Και αυτό γιατί είναι ένας γνήσιος βιολιτζής. Ένας βιολιτζής που παίζει πλήθος από χορούς κεφαλονίτικους κι ελληνικούς, αλλά και νέα τραγούδια, ταγκό και βαλς, έως και τις καντρίλιες με εκείνο το χωριάτικο κεφαλονίτικο χρώμα.

Πέρα απ' την όμορφη παρουσία του, όπου τον καλέσουν τούτη την περίοδο παίζει βιολί με την ορχήστρα του Παλημέρη.

Η σύνθεση των μελών της ορχήστρας είναι:
Παναγής Παλημέρης τραγούδι και αρμόνιο
Παναγής Σκλάβος μπουζούκι και κιθάρα
Σπύρος Βαρδαραμάτος ντραμς
Μιχάλης Βασιλάκης τραγούδι

Είναι ένα όμορφο και ευλογημένο συνταίριασμα του γνήσιου βιολιτζή με ορχήστρα, κάτι που ανοίγει νέους ορίζοντες και διασταυρώνει τη λαϊκή παράδοση με την έντεχνη μουσική.

Κείμενα – Παρουσίαση: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου