Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ: «Ο ΚΑΒΟΣ ΤΗΣ ΠΑΟΛΙΝΑΣ»

Ιθάκη, αρχές του 20ου αιώνα. Έτσι ξαφνικά, έτσι απροσδόκητα η καθημερινότητα των Ιθακήσιων αλλάζει με την άφιξη στο νησί μιας μυστηριώδους ξένης γυναίκας την οποία οι κάτοικοι του νησιού δεν θα αποδεχτούν ποτέ, θα την πληγώσουν, θα την πολεμήσουν.
Paolina Regaldi το όνομα της ξένης που αφίχθη αιφνίδια στην Ιθάκη, Φλωρεντιανή πάμπλουτη αριστοκράτισσα. Επέλεξε την Ιθάκη ως τόπο κατοικία –άγνωστος ο λόγος- εγκαταλείποντας κρυφά την Ιταλία –άγνωστος ο λόγος- για να ζήσει έως το δραματικό Finale του βίου της στην Ιθάκη μέσα σε συνθήκες συνεχούς απόρριψης από τους οποίους παρά τις δικές της φιλικές ενέργειες. Γνωστοί οι λόγοι. Λαϊκά πιστεύω, ήθη, προκαταλήψεις και κουλτούρα του Ιθακησιακού πληθυσμού της εποχής εντελώς διάφορο από της Paolina το status, οι επικρατούσες τότε αντιλήψεις θα προκαλέσουν τις αδικαιολόγητες συνεχείς εναντίον της προκλήσεις.


Η Paolina, η Γυναίκα που υπήρξε όπως σημειώνει και ο συγγραφέας του βιβλίου Μιχάλης Μπουρμπούλης δεν θα αποκαλύψει ποτέ τους λόγους της φυγής της από την Φλωρεντία και της επιλογής της Ιθάκης ως τόπο κατοικίας της. Με καθαρά προσωπικό αφηγηματικό λόγο ο Μιχάλης Μπουρμπούλης συνδυάζοντας την «ηθογραφική» παρουσία του νησιώτικου στοιχείου των αρχών του 20ου αιώνα, με κοινωνικές αιχμές συνέγραψε το: «Ο κάβος της Παολίνας» -Η Γυναίκα που υπήρξε, μυθιστόρημα τοποθετημένο στην πατρίδα του την Ιθάκη συγκινεί τον αναγνώστη παρασύροντας τον σ’ ένα ταξίδι με προορισμό…. Την Ιθάκη. Από τις προφορικές μαρτυρίες ηλικιωμένων Θιακών συγκέντρωσε ο πασίγνωστος στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης το υλικό για να συγγράψει το μυθιστόρημα –αληθινή ιστορία- της Paolina μιας Ιταλίδας η οποία…. στο ταξίδι της με προορισμό την Ιθάκη, όντας ηρωίδα του βιβλίου συμβάλλει άθελα της στην επιτυχία του συγγραφέα ο οποίος «κλείνει» την ολοκληρωμένη εικόνα κοινωνικο- πολιτικής –ηθογραφικη της Ιθάκης των αρχών του 20ου αιώνα.
Η Ιθάκη του περασμένου αιώνα όχι μέσα από μια φωτογραφία ή λιθογραφία, αλλά σε συνδυασμό με την ευρηματική- εμπνευσμένη βιογραφία της ξένης ηρωίδας του μυθιστορήματος, μέσα από ένα υψηλής αισθητικής απόλαυσης μυθιστόρημα.
«Ο κάβος της Παολίνας -Η Γυναίκα που υπήρξε», μυθιστόρημα του Μιχάλη Μπουρμπούλη από τις εκδόσεις Διάττων. Προσωπική μου άποψη; Πρόκειται για ένα από τα πλέον αξιόλογα της περιόδου που διανύουμε.
Εύλογο για το προτείνω στους φιλαναγνώστες του είδους.

ΤΑΣΣΩ ΓΑΪΛΑ

Αρθρογράφος – Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου