Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑΑπό τις 16 ως τις 19 Ιουνίου 2016 θα διαρκέσει η νέα ατομική έκθεση Αγιογραφίας της βραβευμένης αγιογράφου Μαριλένας Φωκά με τίτλο ‘’EN TOYTΩ NIKA (IN HOC SIGNO VINCES)’’ στο  χώρο του  Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, στην Ηλιούπολη ,Μαρίνου Αντύπα 134.
Στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 16 Ιουνίου 2016 στις 8.30μμ, η Αγιογράφος θα παρουσιάσει 47 περίπου γνωστές Αγιογραφίες της  και τρεις καινούργιες εικόνες Αγίων Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγίου Νικηφόρου Φωκά και του Αγίου Δούκα Ιωάννη Βατάτζη. Πρόκειται για τους τρείς Αυτοκράτορες που Αγιοποιήθηκαν καθώς “ με την εξωτερική πολιτική  και τις καινοτομίες τους έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία αλλά και στην Ορθοδοξία ‘’ όπως  τονίζει η Αγιογράφος στο κείμενο της διάλεξης που θα δώσει την ίδια μέρα σχετικά με τη διακυβέρνηση του Βυζαντίου από τους προαναφερθέντες, την σχέση τους με το όραμα του Κωνσταντίνου ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ αλλά και την Αγιογράφησή τους.
Τη διάλεξη θα ακολουθήσει  συζήτηση με το κοινό.
Κυρίαρχες εικόνες που θα εκτεθούν μαζί με τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες είναι μια ακόμη εκδοχή της Παναγίας του Καζάν, οι στρατηλάτες Άγιοι :Λεόντιος, Δημήτριος, Γεώργιος και Φανούριος, άλλες αποτυπώσεις  της Παναγίας κ .α.Την έκθεση θα προλογίσει ο Θεωρητικός – Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που επισημαίνει για την παρούσα έκθεση:
’’ Η παραστατική όσμωση των αγιογραφιών της Μαριλένας Φωκά  με  δύναμη  βαρύτητας και συνείδησης εμπεριέχει τη ακριβή χρήση του φωτεινού χρώματος σε συνδυασμό  με την άρτια σχηματισμένη γραμμή και σχεδίαση.
Οι δημιουργίες της αναδίδουν ευλάβεια ,κατανυκτική αρμονία και προσήλωση στο μεγαλείο του ένθεου ιδανικού. Εξερευνούν και ανασύρουν την απόλυτη αλήθεια της πίστης μέσα από τη προοπτική της λεπτομέρειας, τους εκστατικούς κυματισμούς  και την απαλότητα της κίνησης. Εκφράζουν απερίσπαστα τη βιωματική συνομιλία και την ενδόμυχη, εσωτερική φωνή της αγιογράφου που συνειρμικά απορρέει από την τόνωση της αυτογνωσίας.’’
Χαιρετισμό  στην έκθεση θα απευθύνει η Βουλευτής του Σύριζα Ελένη Αυλωνίτου.
Στην έκθεση θα εκθέσει εικόνα της Θεοτόκου η 6χρονη κόρη της αγιογράφου Θάλεια –Βαρβάρα που  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Επίσης θα εκθέσει πίνακα της η εικαστικός Θάλεια Μαγδαληνού.
 Την δεύτερη μέρα της έκθεσης στις  17 Ιουνίου 2016  η Αγιογράφος και κριτικός βιβλίου Μαριλένα Φωκά (ΜΑ) θα προσεγγίσει θεωρητικά την βραβευμένη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και αλλους επιστημονικούς φορείς ποιητική συλλογή του Λεόντιου Πετμεζά :‘’ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ’’.
Ή έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Ηλιούπολης ‘’Το Εργαστήρι’’.
Η επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει από την Μαριλένα Φωκά και τον Λεόντιο Πετμεζά.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ έκθεσης 16-19-Ιουνίου 2016.

Θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου