Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΙΠΠΟΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΙΤΖΑΜΑΝΟΣ (1787 - 1825)




Η εξαιρετική δίτομη έκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (Ι.Ε.Ε.Ε.) - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Ε.Ι.Μ.) για τη ζωή και το έργο του του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Γεράσιμου Πιτζαμάνου (Αργοστόλι 1787 - Κέρκυρα 1825) θα διατίθεται στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας κατά την διάρκεια της έκθεσης "Pizzamano fecit: Ένας επτανήσιος καλλιτέχνης στην αυγή μιας νέας εποχής", από 28 Σεπτεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου 2018.
Το μεγαλύτερο μέρος του σωζόμενου έργου του, διαφυλάσσεται στη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Σε κείμενα και επιμέλεια της Επιμελήτριας του Ε.Ι.Μ. κ. Αναστασίας Κούλη, ο Α' Τόμος παρουσιάζει μία εκτεταμένη βιογραφία του στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και μία ανάλυση του συνόλου του έργου του.
Ο Β' Τόμος παρουσιάζει τη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου: χαρακτικά, σπουδές, ελαιογραφικές προσωπογραφίες και το ταξιδιωτικό του Λεύκωμα με υδατογραφίες από τα Επτάνησα, την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Οι υδατογραφίες δημοσιεύονται σε φυσικό μέγεθος, συνοδευόμενες με τις μεταγραφές και μεταφράσεις των σημειώσεων του ίδιου του Πιτζαμάνου πάνω στα έργα.
Ο Α' Τόμος (βιογραφία-ανάλυση) αποτελείται από 162 σελ. ενώ ο Β' Τόμος (Συλλογή Εθνικού Ιστορικού Μουσείου) παρουσιάζει 170 ολοσέλιδα έργα, ακολουθούμενα από τον σχολιασμό τους.

Η δίτομη σκληρόδετη έκδοση, διαστάσεων 37,5 x 30 εκ., θα διατίθεται στην τιμή των 100 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου