Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΜΩΣΑΪΚΟ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΠΟΛΙΤΟΥ-ΒΕΡΒΕΡΗ





Βιβλίο: Ιαπωνικό Μωσαϊκό
Συγγραφέας: Λευκάδιος Χερν
Μετάφραση: Τέτη Σώλου
Εκδόσεις: Ταμείο Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς

Ένα ενδιαφέρον και ευχάριστο βιβλίο, του Λευκάδιου Χερν ή Γιακούμο Κοϊζούμι, καθώς έλαβε την ιαπωνική υπηκοότητα το 1896. Ο Χερν Γεννήθηκε το 1850 στη Λευκάδα και βαπτίστηκε εκεί. Η μητέρα του ήταν από τα Κύθηρα, ενώ ο πατέρας του από την Ιρλανδία.

Σε μικρή ηλικία μετανάστευσε στην Ιρλανδία. Μεγαλώνοντας, ταξίδεψε στην Αμερική, στις Ινδίες και κατέληξε στην Ιαπωνία, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος, μεταφραστής και καθηγητής πανεπιστημίου. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ιάπωνες λογοτέχνες.

Ο Λευκάδιος Χερν παρατήρησε και εισχώρησε στον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των τόπων απ’ όπου πέρασε, χωρίς προκαταλήψεις και διακρίσεις.
Το βιβλίο είναι μια συλλογή από αλλόκοτες ιστορίες, σταχυολογήματα της ιαπωνικής λαϊκής παράδοσης και μελέτες. Προκαλούν ενδιαφέρον οι ομοιότητες ή οι αποκλίσεις του ελληνικού με τον ιαπωνικό πολιτισμό.

Βιογραφικό
Η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux.
Έργα: 2017: Φολίδες, manifesto. 2014: L’ acqua e la terra, Εκδόσεις Σαΐτα, Mirsini e il melograno benedetto, Εκδόσεις Σαΐτα, Myrsini and the Blessed Pomegranate Tree, Εκδόσεις Σαΐτα, Water and soil, Εκδόσεις Σαΐτα.  2013: Η Μυρσίνη και η ροδιά η ευλογημένη, Εκδόσεις Σαΐτα, Το νερό και το χώμα, Εκδόσεις Σαΐτα.  Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: 2010, Της ζωής τα παραμύθια, Εμπειρία Εκδοτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου