Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΤΙΤΙΚΑ ΦΑΡΑΚΛΟΥ: ΜΙΑ ΛΗΞΙΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ!

Μια εντυπωσιακή προσωπικότητα για την απλότητά της , ένα αυθεντικό ταλέντο που από καιρό θέλαμε να παρουσιάσουμε στους Αναγνώστες μας.
Μια Ληξουριώτισσα με πάθος για τα μολύβια της  ζωγραφίζει με έναν μοναδικό τρόπο κυρίως θάλασσες.. Θάλασσες της γης μας αλλά και της ψυχής μας..
Η Τιτίκα Φαρακλού γεννήθηκε και μεγάλωσε στo Ληξούρι της Κεφαλληνίας, όπου και κατοικεί μαζί με τον σύζυγό της και την κόρη της.
Έχει σπουδάσει Εικαστικά στο Ανώτερο Γερμανικό Κολλέγιο της Αθήνας. Επίσης έχει σπουδάσει Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και μιλά 6 ξένες γλώσσες.
Εργάζεται στο ξενοδοχείο Summery, το οποίο είναι οικογενειακή επιχείρηση, αλλά τα τελευταία χρόνια η αγάπη της για τη ζωγραφική την ώθησε να ξεκινήσει μια δεύτερη καριέρα, την οποία ακολουθεί με πάθος, αφοσίωση και εργατικότητα.
Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις  και έχει παρει μέρος σε πολλές ομαδικές.
Τα έργα της έχουν αποσπάσει πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία από διοργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Είναι μέλος της CPSA (Colored Pencil Society of America) και της UKCPS (United Kingdom Colored Pencil Society). 

√Αυτό τον καιρό δουλεύει εντατικά ετοιμάζοντας την τέταρτη Ατομική της Έκθεση που πρόκειται να γίνει τον Αύγουστο του 2015.


Λίγα λόγια από την ίδια για τη δουλειά της...
ΕΜΠΝΕΥΣΗ
Ζώντας σε ένα νησί το θεωρώ φυσικό να με γοητεύουν τα πάντα γύρω από τη θάλασσα, η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της έμπνευσής μου.
Λατρεύω το νερό και αντλώ τεράστια ευχαρίστηση από το να το ζωγραφίζω. Με μαγεύει η διαφάνεια των ρηχών νερών, οι παραμορφώσεις που προκαλεί το κύμα στον βυθό και στα βότσαλα και οι αντανακλάσεις του φωτός στην επιφάνεια του νερού. Γοητεύομαι επίσης από τον τρόπο που ο ήλιος παίζει με τα κύματα και προκαλεί ατέλειωτα λαμπυρίσματα και διαθλάσεις στον πυθμένα της θάλασσας. Είναι πρόκληση και απόλαυση να ζωγραφίζω τις φευγαλέες κινήσεις του νερού και του κύματος προτού εξαφανιστούν.

Αγαπώ επίσης τα μαγευτικά τοπία του νησιού μου, τον λαμπερό ήλιο της χώρας μου, αλλά και τις καταιγίδες και τις θύελλες, τα παλιά σπίτια, τα χωριά, και τα ερείπια που έχει προκαλέσει η συχνή σεισμική δραστηριότητα του νησιού.
Bρίσκω ομορφιά ακόμα και στην παρακμή. Ακόμη και τη φθορά των αντικειμένων μου αρέσει να την μετατρέπω σε ποίηση. Μου αρέσει να βλέπω με φρέσκο μάτι το απλό και ταπεινό και να δίνω νέο νόημα στο κοινότυπο, έτσι ώστε ακόμα και τα πιο συνηθισμένα πράγματα να μεταμορφώνοται σε αντικείμενα σπάνιας ομορφιάς. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν μέσα από την τέχνη μου μπορώ να δίνω ομορφιά στο παραγνωρισμένο ή δόξα στην παρακμή και να δείχνω ότι δε χρειάζεται να είναι χρυσός για να λάμπει.


ΣΤΥΛ
Είχα πάντα πάθος με την παραστατική τέχνη, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στην επίδραση που είχε πάνω μου η ελληνική αρχαϊκή και κλασική τέχνη, αλλά η προσέγγιση μου είναι σύγχρονη. Για παράδειγμα, το χαμόγελο της κόρης μου στο πορτρέτο της με τίτλο”Εις στον Αφρό της Θάλασσας" έχει επηρεαστεί από τα αγάλματα των Κούρων και των Κόρων της Αρχαϊκής περιόδου της Ελλάδας: ένας ύμνος στην υγεία, τη χαρά και την ευημερία. Ωστόσο, η οπτική γωνία του πίνακα και το στήσιμο είναι σίγουρα μοντέρνο.

Ως παραδοσιακή και παραστατική καλλιτέχνις στόχος μου είναι να πετύχω έναν υψηλό βαθμό ρεαλισμού, αν και αρκετά συχνά μερικά από τα σχήματα παίρνουν αφηρημένο χαρακτήρα, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του νερού. Περισσότερο όμως από ρεαλιστικές αναπαραστάσεις τοπίων και αντικειμένων, τα έργα μου, άκρως συμβολικά, είναι φορτωμένα με έννοιες, ιδέες... Επιδιώκω να δημιουργήσω κομμάτια που ξεπερνούν το συνηθισμένο, είτε στην τεχνική προσέγγιση και την ατμόσφαιρα που μεταφέρουν, είτε στις εσωτερικές συζητήσεις και ερωτήσεις που προκαλούν.




ΤΕΧΝΙΚΗ
Αγαπημένο μου τεχνικό μέσο είναι τα χρωματιστά μολύβια. Στην επιλογή αυτή κατέληξα μετά από πειραματισμούς με σχεδόν όλα τα υλικά ζωγραφικής. Είναι ένα μέσο ελάχιστα διαδεδομένο, αλλά πολύ ευέλικτο και με εξαιρετικές δυνατότητες εφόσον δουλευτεί σωστά.  Απαιτεί απέραντη υπομονή προκειμένου να πετύχω το αποτέλεσμα που θέλω, αλλά μου παρέχει τη δυνατότητα να πετύχω υψηλό βαθμό λεπτομέρειας και να έχω απόλυτο έλεγχο των χρωματικών επιπέδων του πίνακά μου, κι αυτό είναι κάτι που θεωρώ ότι μου ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία. Τον τελευταίο καιρό όμως μου αρέσει να πειραματίζομαι και με μεικτές τεχνικές, όπως ξυλομπογιές με ακουαρέλλες ή παστέλ.”



ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ
• Συμμετοχή στην 14η Ετήσια Διεθνή Έκθεση του Συλλόγου UKCPS (United Kingdom Coloured Pencil Society) Μenier Gallery, Λονδίνο - Μάιος 2015.
• Εξαιρετικός Έπαινος  από το Φεστιβάλ Τέχνης PATCHINGS Art Festival,  Αγγλία - Μάιος 2015
• Τιμητική Διάκριση από τη Γκαλερί Light Space & Τime της Φλόριντα των ΗΠΑ στο Διαγωνισμό Τοπίου - Απρίλιος 2015
• Tιμητική Διάκριση από την CPSA (Colored Pencil Society of America) στο Διαγωνισμο ArtSpectations Ιανουάριος 2015
• 3ο Βραβείο στο Διαγωνισμό της RANKART από Τουλούζη, Γαλλία – Ιανουάριος  2015.
Φιναλίστ  στο Διαγωνισμό της CPSA (Colored Pencil Society of America) Εxplore This! 11- Φεβρουάριος 2015.
• 1ο Βραβείο στο Πρώτο Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών από τον Όμιλο UNESCO Κεφαλληνίας και Ιθάκης,  Αργοστολι – Ιούλιος 2014.
• 2ο Βραβείο στην Έκθεση 'World of Coloured Pencil' στο Μουσείο Μολυβιού, Keswich, Αγγλία – Ιούνιος 2014.
• Φιναλίστ στη 10η Ετήσια Διεθνή Έκθεση Art Kudos – Aύγουστος 2014.
• Τιμητική Διάκριση στον Ετήσιο Διαγωνισμό των Μελών του αμερικάνικου περιοδικού Ann Kullberg's Magazine for the Colored Pencil Artist- Ιούνιος 2014.
• Βραβείο Κοινού στον Ετήσιο Διαγωνισμό των Μελών του αμερικάνικου περιοδικού Ann Kullberg's Magazine for the Colored Pencil Artist- Ιούλιος 2014.
Συμμετοχή στην 22η Διεθνή Έκθεση της CPSA (Colored Pencil Society of America), Ormond Beach, Φλόριντα, ΗΠΑ.
Συμμετοχή στην 13η Ετήσια Διεθνή Έκθεση της UKCPS (United Kingdom Coloured Pencil Society) Μπέρμιγχαμ, Αγγλία.
• Τιμητική Διάκριση στον Ετήσιο Διαγωνισμό του αμερικάνικου περιοδικού Colored Pencil Magazine – Οκτώβριος 2014.
• 3η Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής -Αύγουστος 2013, Ληξούρι
• Συμμετοχή στην 25η Ομαδική Έκθεση Επτανησίων Ζωγράφων - Μάιος 2013 Λευκάδα.
• 2η Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής -Αύγουστος 2012, Ληξούρι
• 1η Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής -Αύγουστος 2011, Ληξούρι
• Συμμετοχή στην Ομαδική Έκθεση Παλικισιάνων Ζωγράφων, Ληξούρι, Κεφαλληνίας- Αύγουστος 2010.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
• INCITE 3 Τα Καλύτερα Έργα Με Μεικτές Τεχνικές: Η τέχνη της αφήγησης-   Συμμετοχή σε Λεύκωμα από αμερικάνικο εκδοτικό οίκο - Σεπτέμβριος 2015.
• Cοlored Pencil Magazine, αμερικάνικο περιοδικό - Art Gallery - Μάιος 2015.
• Cοlored Pencil Magazine, αμερικάνικο περιοδικό -Art Gallery - Φεβρουάριος 2015.
Αnn Kullberg's Cοlored Pencil Magazine, αμερικάνικο περιοδικόΙούλιος 2014.
• Colored Pencil Magazine αμερικάνικο περιοδικό – Συμμετοχή στο Ημερολόγιο του    2015.
• Θησαυροί με Ξυλομπογιές ΙΙΙ Αριστουργήματα από όλο τον πλανήτη- Συμμετοχή σε Λεύκωμα από αμερικάνικο εκδοτικό οίκο - Δεκέμβριος 2014 .
• Colored Pencil Magazine αμερικάνικο περιοδικό – Νοέμβριος 2014.
•Turning Point, βρετανικό περιοδικό, αφιέρωμα στο προφίλ του καλλιτέχνη- Άνοιξη  του 2014.
• Θησαυροί με Ξυλομπογιές ΙΙ Αριστουργήματα από όλο τον πλανήτη- Συμμετοχή σε Λεύκωμα από αμερικάνικο εκδοτικό οίκο - Δεκέμβριος 2013.
• Κεφαλονίτικη Πρόοδος τεύχος 8 Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2013.
• Κefalonitis Magazine - Αύγουστος 2013.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
E-mail: titika.faraklou@yahoo.com
Facebook: www.facebook.com/TitikaMariaFaraklou
Tηλ. 26710 93211 Κιν. 6977276126


http://kefaloniapress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου