Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΜΝΗΜΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΪΖΗ


Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης «Ευχήν Οδυσσεί»
Μνήμη Δημήτρη
Το μόνο που μπορούμε να πούμε μέσα στη μεγάλη μας θλίψη για την πρόωρη απώλεια του επίτιμου και ιδρυτικού μέλους του συλλόγου μας Δημήτρη Ιω. Παϊζη-Δανιά, που τόσα σημαντικά πνευματικά και υλικά πρόσφερε στον αγώνα για την διατήρηση της Οδυσσειακής κληρονομιάς της Ιθάκης, είναι ότι θα
συνεχίσουμε την προσπάθεια για την πραγμάτωση του τελικού στόχου, ένα κοινό μας όνειρο.
Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Η Ιθάκη σήμερα έμεινε πολύ φτωχότερη.

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας
Σπ. Αρσένης                                       Γερ. Μαρούδας


Βιογραφικό:
Πλοίαρχος – Αντιπλοίαρχος Ε.Ν – Διευθυντής Ναυτιλιακών Εταιρειών – Συγγραφέας
Ο Δημήτρης Παΐζης-Δανιάς γεννήθηκε στο Κιόνι της Ιθάκης το 1934. Τελείωσε το Γυμνάσιο της Ιθάκης το 1952. Οι συγγενικές ναυτικές καταβολές και τα αμείλικτα προστάγματα της εποχής τον οδήγησαν – αν και γόνο ιατρικής οικογένειας – στην επιλογή της ναυτικής σταδιοδρομίας.
Σταδιοδρόμησε στην εταιρεία Ωνάση (1953-1967), ενώ το 1963 σε ηλικία 28 ετών του ανετέθη η πλοιαρχία ενός εκ των μεγαλύτερων δεξαμενόπλοιων του κόσμου, του Olympic Thunder. Εν τω μεταξύ, κατά το διάστημα 1958-61, φοίτησε για δύο σχεδόν χρόνια (1958-59) στο τότε νεοσυσταθέν Κέντρο Ναυτιλιακών Σπουδών της Ανωτάτης Βιομηχανικής, στον Πειραιά, και πήρε το πρώτο δίπλωμα αγγλικής στο Λονδίνο όπου και εκπαιδεύτηκε σε σχολές ναυτιλιακών οργάνων (1960-61). Από το 1965 ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις και βίωσε ολόκληρο το φάσμα της ναυτιλιακής δραστηριότητας ως ιδρυτής, μέτοχος και διευθυντής ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
Για λογαριασμό της εταιρείας Eletson Corporation, όπου υπηρέτησε ως διευθυντής τα τελευταία 15 σχεδόν χρόνια της καριέρας του, συνέγραψε τα εγχειρίδια διοίκησης και ορθολογικής λειτουργίας της εταιρείας και του στόλου της σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Δημοσίευσε καίρια άρθρα στο ναυτιλιακό τύπο της εποχής (Ναυτικά Χρονικά κ.λπ.) και έδωσε διαλέξεις σε διεθνή ακροατήρια (Ποσειδώνια), αλλά και στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Πειραιά με τη φροντίδα του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Για ένα διάστημα υπηρέτησε ως τακτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο ΝΑΤΟ με αποστολές και άλλων μελών στα κεντρικά γραφεία της Washington (Πεντάγωνο).
– Από το 1998 και μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε ερευνητικά με την Ομηρική, παραδοσιακή και ναυτική Ιθάκη.
– Το 2002, ο Δήμος Ιθάκης εξέδωσε το πρώτο του δοκίμιο με τίτλο «Η Ιθάκη είναι η Ομηρική».
– Το 2004, ο Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, εξέδωσε το «Ήθος των Ηρώων της Οδύσσειας».
Εν τω μεταξύ αρθρογραφούσε σχετικά με την Ομηρικότητα της Ιθάκης. Δημοσίευσε άρθρα σε εφημερίδες πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας.
– Το 2006, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ιθακησιακά Α΄ – Ιστορίες και Μνήμες», με αληθινές ιστορίες του νησιού.
– Το 2007 εξέδωσε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα το σύγγραμμα «Η Ομηρική Ιθάκη στην Κεφαλονιά; Δεδομένα και πλάνες στην ιστορία μιας ιδέας».
– Το 2008 εξέδωσε τα «Ιθακησιακά Β΄- Ιστορίες και Μνήμες».
– Το 2010 εκδόθηκε το βιβλίο «Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Ιθάκης».
– Το 2010 ο Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης, στον οποίο πέραν των άλλων πρόσφερε την απόλυτη διαχείριση και τα υψηλά κέρδη των βιβλίων του, τού επέδωσε το Βραβείο Οδυσσέως-Πηνελόπης.
– Το 2012 κυκλοφόρησε τα «Ιθακησιακά Γ΄- Ιστορίες και Μνήμες» (ας σημειωθεί ότι στο πλουσιότατο υλικό των Ιθακησιακών και πέραν των πολλών φωτογραφιών εποχής περιλαμβάνονται πάνω από 400 αληθινές ιστορίες της Ιθάκης, ιστορίες που του εμπιστεύθηκαν οι δημιουργοί και οι απόγονοί τους).
– Το 2012 κυκλοφόρησε το φυλλάδιο «Ξενάγηση στην Ομηρική Ιθάκη του σήμερα».
– Το 2013 εμπνεύστηκε, σχεδίασε και παρουσίασε στον Σταυρό Ιθάκης μόνιμη έκθεση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με τίτλο «Φως στην Ομηρική Ιθάκη». Η έκθεση καλύπτεται από σχετικό δίγλωσσο φυλλάδιο. Η έκθεση υπάρχει και στο διαδίκτυο χορηγία του Κ.Ο.Σταυρού  http://tenpillars.friendsofhomer.gr/
– Τον τελευταίο καιρό ετοίμαζε ένα ακόμη βιβλίο για την Ιθάκη, και συμπλήρωνε άλλα δύο σχετικά με τα ομηρικά δρώμενα και τις αντιπαραθέσεις επί του θέματος μέσα από ομιλίες, δημοσιεύσεις και αναρτήσεις, απευθυνόμενος στους μελλοντικούς μελετητές.

Ήταν παντρεμένος από το 1967 με τη Ρένα Κυρίτση, επίσης αφήνει πίσω δύο κόρες και πέντε εγγόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου