Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ


Θέατρο στο Λύκειο του Αριστοτέλη 
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου με ντουντούκα επί το έργον



Αναμένεται να είναι η παράσταση του καλοκαιριού ο «Ρήσος». Την αμφιλεγόμενη τραγωδία του Ευριπίδη, που βασίζεται στη ραψωδία Κ της Ιλιάδας, θα δούμε στο Λύκειο του Αριστοτέλη σε δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και εμπλουτισμένη με αριστοτελικά κείμενα. Κάτι ανάμεσα στη μυσταγωγία και το θεατρικό δρώμενο με τη συμμετοχή των θεατών. Πρώτα θα κάνουν έναν εικοσάλεπτο περίπατο, με τη βοήθεια οδηγών-ηθοποιών, και στη συνέχεια θα παρακολουθούν το θεατρικό έργο καθισμένοι σε κερκίδες.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την παραχώρηση του Λυκείου. Ο αρχαιολογικός χώρος δίνεται για πρώτη φορά σε πολυήμερη οργανωμένη καλλιτεχνική εκδήλωση. Ανοιξε πέρυσι και είναι μια όαση περιπάτου στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς, λίγοι Ελληνες και ξένοι τον επισκέπτονται, παρ’ ότι είναι ανοιχτός (8 π.μ. με 8 μ.μ.) και με ελεύθερη είσοδο.

Ωστόσο, τα μέλη του ΚΑΣ (με μία ψήφο διαφορά, 8-7) δεν ενέκριναν τη χρήση του Αγωγού των Πρώιμων Ρωμαϊκών Χρόνων και της Δεξαμενής. Η Εφορεία Αθηνών θεωρεί ότι πρόκειται για ευπαθή σημεία, οπότε υπάρχει θέμα ασφάλειας των αρχαιοτήτων αλλά και των ηθοποιών.

Η παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κατατάσσουν στις πρωτοποριακές θεατρικές συλλήψεις. Είναι in situ, χωρίς καθόλου σκηνικά, αφού χρησιμοποιεί ως σκηνικό το φυσικό περιβάλλον του Λυκείου του Αριστοτέλη, που ήταν ένα από τα τρία αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης, μαζί με την Ακαδημία Πλάτωνος και το Λύκειο του Κυνοσάργους. Η αντιπολεμική σάτιρα του Ευριπίδη έχει σκοπό να μεταβάλει τον περίπατο σε θεατρική εμπειρία και να ανοίξει τον αρχαιολογικό χώρο στο ευρύ κοινό.

«Πρώτη φορά εμπνεύστηκα από τον χώρο και μετά βρήκα το έργο. Περνώντας δίπλα του μού κέντρισε το ενδιαφέρον και την περιέργεια από πέρυσι, όταν πήγαινα να δώσω μαθήματα στο Ωδείο Αθηνών. Τα ευρήματα είναι ταπεινά με έναν τρόπο τόσο ήσυχο, που μπορείς να τα περιδιαβείς στο πνεύμα του περιπάτου, στο πνεύμα του Αριστοτέλη, ενώ συνομιλεί εξαιρετικά και με το αστικό τοπίο», είπε η Κατερίνα Ευαγγελάτου στη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Παρευρέθη για να δώσει συμπληρωματικά στοιχεία για τον «Ρήσο», που θα παρουσιαστεί από την 1 έως τις 19 Ιουλίου, με δυνατότητα παράτασης έως τις 2 Αυγούστου.

Η παράσταση θα γίνεται σε δύο μέρη και θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν κάθε βράδυ 200-250 θεατές. Το πρώτο μέρος θα είναι περιπατητικό, διάρκειας 20-30 λεπτών. Οι θεατές θα εισέρχονται από την είσοδο της Ρηγίλλης. Χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες, θα κινούνται με την καθοδήγηση ηθοποιών στον αρχαιολογικό χώρο, όπου η δράση θα εξελίσσεται σε διάφορες θέσεις.

Ο περίπατος θα ξεκινάει με ένα απόσπασμα από κείμενο του Αριστοτέλη σχετικά με τον χώρο, που αναδεικνύει την αξία της περιπλάνησης και του πολιτικού στοχασμού. Περίπου 40 ηθοποιοί θα αναπτύσσονται στις διαδρομές επίσκεψης. Στη συνέχεια οι θεατές θα παρακολουθούν, καθισμένοι σε κερκίδες που θα στηθούν στο βορειοανατολικό τμήμα, την εξέλιξη του θεατρικού δρώμενου. Στο δεύτερο μέρος θα συμμετέχει και το σύνολο κρουστών του Δημήτρη Δεσύλλα.

Τα μοναδικά σκηνικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι δύο παρατηρητήρια, όπου θα ανεβαίνουν οι ηθοποιοί με ανεμόσκαλα, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα παίξουν οι φωτισμοί. Θα αναπτυχθούν σε οκτώ θέσεις: στο Σαρόγλειο Μέγαρο και το Ωδείο Αθηνών, καθώς και περιφερειακά του αρχαιολογικού χώρου.

Το ίδιο και τα ηχητικά σώματα, που θα είναι καλυμμένα. Παράλληλα, με ταινίες led θα φωτίζεται περιμετρικά η παλαίστρα. Μετά το τέλος των παραστάσεων τα πρόσθετα στοιχεία θα απομακρύνονται με ευθύνη των διοργανωτών.

Η παράσταση του «Ρήσου» είναι ενταγμένη στο Φεστιβάλ Αθηνών, συμπαραγωγή με την εταιρεία «Λυκόφως - Γ. Λυκιαρδόπουλος & σία Ε.Ε.». Παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Ορφέας Αυγουστίδης, Αντριάν Κολαρίτζ, Γιώργος Κουτλής κ.ά. Διάρκεια μία ώρα κι ένα τέταρτο. Στον χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόβες.

Συντάκτης: Βασιλική Τζεβελέκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου