Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ


Ένα όμορφο βιβλίο για παιδιά και εφήβους, από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο, Κώστα Στοφόρο, κυκλοφορεί από τις ιστορικές Εκδόσεις Κέδρος.

Τι κρύβεται πίσω από τον μυστηριώδη θάνατο του ανθρώπου που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β; Μια παράξενη ιστορία ξετυλίγεται από το Βουκουρέστι στη Χίο και από εκεί στο βροχερό Λονδίνο. Η παρέα των παιδιών που ανακάλυψε τον Κώδικα της Λέρου και την πέμπτη πόλη των Δωριέων ταξιδεύει στη Βολισσό της Χίου, αποφασισμένη να αποφύγει τα μπλεξίματα. Γρήγορα όμως γίνεται φανερό πως δύσκολα θα τα καταφέρει, ειδικά όταν στο νησί εμφανίζεται ο αστυνόμος Παπαγεωργίου με την οικογένειά του.

Ποιος πιστεύει στις συμπτώσεις; Πάντως όχι ο Ιάσονας, ο νεότερος Έλληνας ντετέκτιβ, που ακονίζει τη σκέψη του μασώντας μαστίχα Χίου. Ούτε η Αντιγόνη, που λατρεύει την Ιστορία και τα μυστήρια.

Το ανέμελο καλοκαίρι στο πανέμορφο νησί του Αιγαίου θα κινδυνέψει να μετατραπεί σε εφιάλτη. Κάπου στο βάθος κρύβεται μια πολύ σημαντική ανακάλυψη. Μέσα από την περιπέτεια και το μυστήριο γνωρίζουμε την ξεχωριστή ιστορία και τις παραδόσεις της Χίου.

Από τον Όμηρο στην Αγια-Μαρκέλλα, από το Άγιο Γάλας στον Εμπορειό, από τα Μαστιχοχώρια ως τον Ανάβατο, με συζητήσεις και ανατροπές, με γλέντια και βουτιές στη θάλασσα, με γεύσεις και αρώματα, με έρωτες και με καβγάδες, ταξιδεύουμε κι εμείς, μαζί με τα παιδιά, στο λαμπρό καλοκαίρι.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΑΖΑΖΗ.


Η ΜΝΗΜΕΙΟΚΤΟΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΦΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΠΟΓΙΑΣ


ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΜΩΣΑΪΚΟ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΠΟΛΙΤΟΥ-ΒΕΡΒΕΡΗ



Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: «ΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ»

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑ

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΕΚΘΕΤΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ «NICOFILIMON»

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 1716 ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΣΟΥΛΕΝΜΠΟΥΡΓΚ»








Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Albert Cohen Κέρκυρα, ενημερώνει για την πρώτη του εκδήλωση για το 2018. 
Πρόκειται για την παρουσίαση του βιβλίου : «Ημερολόγιο 1716 του Στρατάρχη Σούλενμπουργκ», σε μετάφραση Λεωνίδα Κόλλα και Μιχάλη Πολίτη, το οποίο αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς. 
Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 23, Αθήνα).

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

CEFALONIA E ITACA AL TEMPO DELLA SERENISSIMA

COLLEGIO FLANGINI 350 ANNI – ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΦΛΑΓΓΙΝΗ 350 ΧΡΟΝΙΑ

Collegio Flangini 350 anni, Atene-Venezia 2016 – Κολλέγιο Φλαγγίνη 350 χρόνια, Αθήνα-Βενετία 2016, 24Χ17 cm, σ. 442, ISBN 978-960-7743-71-8 [Istituto Ellenico di Studi Bizantini e Postbizantini di Venezia – Tommaso Flanghini 8 – Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας – Θωμάς Φλαγγίνης 8].

Με τη διαθήκη του της 11ης Σεπτεμβρίου 1644 ο Θωμάς Φλαγγίνης, δικηγόρος στη Βενετία με ρίζες κερκυραϊκές αλλά και κυπριακές, κατέλιπε στο Δημόσιο Ταμείο της Βενετίας ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, το οποίο ανερχόταν σε 164.716 δουκάτα, από τους τόκους του οποίου όριζε να καλύπτονται τα έξοδα ενός Κολλεγίου για τους νέους Έλληνες ορθοδόξους, οι οποίοι θα σπούδαζαν σε αυτό και στη συνέχεια θα μεταλαμπάδευαν τα φώτα τους στον σκλαβωμένο ελληνικό χώρο. Το Κολλέγιο δέχτηκε τους πρώτους τρόφιμους το 1665. Από τότε και έως την πτώση της Γαληνοτάτης, το 1797, φιλοξένησε 520 υποτρόφους, οι οποίοι σπούδασαν σε αυτό και πολλοί συνέχισαν ανώτατες σπουδές στο πανεπιστήμιο της Πάδοβας.

Η συμπλήρωση των 350 χρόνων από την ίδρυση του Κολλεγίου Φλαγγίνη το 2015, αποτέλεσε την αφορμή για την πραγματοποίηση συνεδρίου στον χώρο του Ινστιτούτου, την κυκλοφορία σειράς γραμματοσήμων από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, και τη συγκρότηση και έκδοση του παρόντος τόμου, ως εκδήλωση τιμής προς τον ιδρυτή καθώς και προς όλους εκείνους που στη συνέχεια χρηματοδότησαν τη λειτουργία του Κολλεγίου.

Περιεχόμενα τόμου
Prolusione
Antonella Barzazi, Il cantiere dell’educazione a Venezia nel Sei-Settecento, 11-39.
Vassiliki Bobou-Stamati, Gli statuti della nazione degli scolari greci nello Studio di Padova (17o-18o sec.), 41-87.
Tatiana Bovo, La presenza intellettuale greca a Padova nel XVII secolo: dalla matrice accademica alla prospettiva panellenica, 89-112.
Claudio Caldarazzo, La natio ultramarina a Padova. Materiali e appunti (1656-1797), 113-138.
Renato D’Antiga, San Prosdocimo: un santo orientale protettore di Padova e della sua Università, 139-146.
Piero del Negro, I collegi universitari greci di Padova nel Sei-Settecento, 147-163.
Maria Cecilia Gretti – Virgilio Giormani, La “diaspora Europea” di una famiglia ionica del Settecento: I fratelli Carburi, 165-187.
I. K. Hassiotis, Il problema dell’educazione del mondo greco durante la dominazione ottomana ed il Collegio Flangini, 189-203.
Athanassios E. Karathanassis, Il Collegio Flanginis di Venezia, 205-224.
Spyros Karydis, Il clero ortodosso delle isole ionie sotto la dominazione veneziana nel 17o e 18o secolo. Un mondo di contrasti, 225-285.
Katerina B. Korrè, Per una biografia di Tommaso Flangini, 287-340.
Georgios Ploumidis, Lasciti di filantropia nella Confraternità di San Nicolò dei Greci, 341-357.
Panajota Tzivara, Studenti greci presso il Collegio Flangini e Padova, professionisti in patria. Tracce di un lungo percorso, 359-426.
Tavole, 427-442.


ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΣΗΜΑΤΑ ΜΟΡΣ

ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σήμερα μόλις έλαβα τον 57ο τόμο του «Αρχείου Πόντου» της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών όπου φιλοξενείται η μελέτη-ανακοίνωσή μου για τους Πόντιους -και τους λοιπούς Μικρασιάτες- στην Κεφαλλονιά μετα την Γενοκτονία.
Οπωσδήποτε η έρευνα δεν καλύπτει όλο το ευρύ φάσμα. Έχει στοιχεία μόνον από οικογένειές αυτών που ήλθα σε επαφή κι αυτών που βρήκα στα αρχεία. Αποτελεί όμως μια βάση στην οποία ο αυριανός ερευνητής μπορεί να «πατήσει» και να προσθέσει πληροφορίες. Επειδή οφείλω την δημοσίευση σε όσους με βοήθησαν στην έρευνά μου, ανακοινώνω το γεγονός τής έκδοσης αυτής και τους ευχαριστώ θερμά. Ανάμεσά τους ο κ. Σάββας Σαββαόγλου, η κ. Έμελυ Χατζηχρήστου, η κ. Γεωργία Αναστασιάδου-Αλεξανδρή, η κ. Νίκη Τσουρούφλη-Καππάτου, ο κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης, η κ. Πολύμνια Σταθάτου.
Ακολουθεί μέρος από την Εισαγωγή.