Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: ΓΝΗΣΙΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ, ΣΥΝΕΠΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ



Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ γνήσιος δημοκράτης και ακούραστος αγωνιστής έγινε γνωστός πριν αρκετά χρόνια, από δημοσιεύματα του και το βιβλίο του «OSS: Με την κεντρική του ΕΑΜ», όταν εκδόθηκε στην Ελλάδα, όπου καταθέτει την μαρτυρία του για την Αντίσταση.
Γεννήθηκε στη Βραΐλα της Ρουμανίας το 1911 από Έλληνες γονείς. Σε ηλικία 2 ετών γύρισε μαζί με τους γονείς του στο πατρικό του σπίτι στο Σταυρό της Ιθάκης. Ο πατέρας του είχε στο μεταξύ καταστραφεί οικονομικά και ο Κώστας αναγκάστηκε να εργαστεί από 11 ετών σε ένα μπακάλικο ενώ συγχρόνως τελείωνε την Πέμπτη τάξη του Δημοτικού στο σχολείο του νησιού. 
Σε ηλικία 13 ετών πήγε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως γκρουμ στο ξενοδοχείο «Αγγλία» στην πλατεία Συντάγματος και συγχρόνως σπούδαζε και βοηθούσε την οικογένεια του. Με την βοήθεια φίλων συνέχισε τις σπουδές του στο Κολλέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης όπου αποφοίτησε με υποτροφία, για να συνεχίσει τις Πανεπιστημιακές σπουδές στο CORNELL στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Συνέχισε να εργάζεται στην Νέα Υόρκη γιατί ή υποτροφία κάλυπτε μόνο τα δίδακτρα του και κατάφερε να πάρει το 1939  Master στην Ιστορία. Στην συνέχεια εργάστηκε σαν ανταποκριτής ελληνικών εφημερίδων και στον ελληνόφωνο «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου κατατάχθηκε στον Αμερικανικό Στρατό και υπηρέτησε αρχικά στο πεζικό και πυροβολικό και κατόπιν στις Υπηρεσίες Πληροφοριών. Το 1944 το εργατικό Τμήμα της υπηρεσίας πληροφοριών του Στρατού (OSS) τον στέλνει στο Κάιρο και του αναθέτει την σύνδεση και παρακολούθηση των ελληνικών κινημάτων Αντίστασης που διέθεταν λαϊκή βάση.
Ο Κουβαράς διαλέγει ο ίδιος να ηγηθεί αυτής της αποστολής και έτσι την άνοιξη του 1944 ξεκινά για την Ελλάδα με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του αμερικανικού στρατού. Έχει προηγηθεί σύνδεση με το ΕΑΜ μέσω αντιπροσώπου του κινήματος στην Αίγυπτο. Φτάνει στις 30 του Απρίλη στην Εύβοια με καΐκι, συνδέεται με τοπική μονάδα του ΕΛΑΣ και οδηγείται στην έδρα της ΠΕΕΑ στους Κορυσχάδες, όπου συναντάται με τους ηγέτες του ΕΑΜ που του δίνουν θέση αρχηγού ξένης αντιπροσωπείας, με σύνδεσμο το Γιάννη Ιωαννίδη. Στο βουνό συναντά και το θείο του Νίκο Καρβούνη. Στέλνει μηνύματα και αναφορές προς το αρχηγείο του στο Κάιρο και τον Οκτώβρη του 1944 μπαίνει με την Κ.Ε. του ΕΑΜ στην απελευθερωμένη Αθήνα. Συνδέεται αμέσως με την ανώτερη αμερικανική αποστολή και εξακολουθεί να παρακολουθεί τα δραματικά γεγονότα των ημερών εκείνων και να βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες της Αριστεράς. Υποβάλλει πολλές εκθέσεις προς τους ανωτέρους του για τα Δεκεμβριανά και την τρομοκρατία και μεταφέρει σε αυτές τις απόψεις των ηγετών της Αριστεράς.

Ο Κώστας Κουβαράς πηγαίνοντας προς τα Τρίκαλα για να συναντήσει 
τον Αρη Βελουχιώτη και την ηγεσία του ΕΑΜ, στο τέλος Γενάρη του 1945 

Ανακαλείται στην Αμερική τον Ιούνιο του 1945 για να αποστρατευτεί μετά από λίγο. Στην Αμερική δραστηριοποιείται πολιτικά και γίνεται γραμματέας της «Επιτροπής Βοήθειας για την Δημοκρατία στην Ελλάδα» (AMERICAN RELIEFFOR GREEK DEMOCRACY) που είχε επίτιμο πρόεδρο της την Ελέανορ Ρούσβελτ.
Στις 31 Μαρτίου 1947 εμφανίζεται στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας και καταθέτει σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Η κατάθεση του και τα ντοκουμέντα που υποβάλλει, αποκαλύπτουν τον Ζέρβα σαν συνεργάτη των Γερμανών. Η αποκάλυψη αυτή στάθηκε αποφασιστική και προκάλεσε την παραίτηση του Ζέρβα που ήταν τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Ο Κώστας Κουβαράς στα βουνά των Αγγράφων (Φωτογραφία Σπύρου Μελετζή)

Η επικράτηση του Δόγματος Τρούμαν και η εποχή του Μακ –Κάθρυ που ακολουθεί, σημαδεύουν μια εποχή διώξεων καθώς η «Επιτροπή Βοήθειας για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα» μπαίνει στη μαύρη λίστα στις ΗΠΑ. Υπομένει τις διώξεις και δεν συμβιβάζεται και αυτό του στοιχίζει την επαγγελματική και επιστημονική του καριέρα. Για να ζήσει ανοίγει πλυντήρια στο Λος Άντζελες. Η βαθειά πατριωτική και δημοκρατική του συνείδηση τον φέρνει αντιμέτωπο με την ελληνική χούντα το 1967. Επικεφαλής Αντιδικτατορικής Επιτροπής στο Λος Άντζελες βοηθά, κυρίως οικονομικά τις αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα. Μέχρι τον θάνατο του παραμένει η ψυχή της «Επιτροπής Σωτηρίας της Κύπρου», σαν ταμίας και συνεκδότης του πληροφοριακού δελτίου της επιτροπής το 1976 ήρθε σαν απεσταλμένος της Επιτροπής στην Κύπρο και συναντά τον Πρόεδρο Μακάριο.

Ο Κώστας Κουβαράς μέχρι την ημέρα του θανάτου του –ανήμερα το Πάσχα 22 Απριλίου 1979- παρέμεινε συνεπής πατριώτης και υποστηριχτής της δημοκρατίας στην Ελλάδα καθώς και της Κυπριακής υπόθεσης.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου