Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: «ΘΙΑΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ»


Ο Γιάννης Βλασσόπουλος, προσπαθώντας να μελετήσει τα παλαιά χειρόγραφα που βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο της πατρίδος του, Ιθάκης, απέκτησε τις δύο τρείς δεκαετίες την ευχέρεια να μπορεί να διαβάζει με σχετική ευκολία όλα τα παλαιά χειρόγραφα όπου άλλοι αδυνατούσαν να βγάλουν κάποιο νόημα. Για το λόγο αυτό άλλωστε πολλά χειρόγραφα παρέμειναν κλειδωμένα σε οικογενειακές συλλογές χωρίς να έρχονται στη δημοσιότητα.
Ο Γιάννης Βλασσόπουλος ειδικεύθηκε περισσότερο σε κείμενα που είχαν σχέση με τα παλαιά καράβια και τη ναυτιλία του νησιού της Ιθάκης.
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια μοναδική και καταπληκτική συλλογή οικογενειακών εγγράφων που βρίσκονται στην κατοχή μιας οικογένειας Ραυτόπουλου από το 1638. Εδώ δημοσιεύονται τα πιο παλιά μέχρι το 1800.
Πολλοί ερευνητές που δεν γνώριζαν το νησί της Ιθάκης ισχυρίστηκαν ότι αυτό ήταν ακατοίκητο τα παλαιά χρόνια μετά την άλωση. Εν τούτοις βλέπουμε εδώ σ ένα απόμερο χωριό της Ιθάκης την Εξωγή, το 1638 διέθεταν «διαβασμένους» ανθρώπους ώστε να μπορούν να κάνουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες η κτηματικές διαφορές, προικοσύμφωνα και οτιδήποτε άλλο σχετικό με τη καθημερινή ζωή του χωριού.

Δημοσιεύονται εδώ και άλλα έγγραφα από τη Ιθάκη 1778-1887 από διάφορες οικογενειακές συλλογές, καθώς και 2000 παροιμίες και γνωμικά που ο συγγραφέας μάζεψε στο Θιάκι. Επίσης πολλές ονομασίες αντικειμένων, φυτών, ζώων, καθημερινών ανθρώπινων ασχολιών, καθώς και στιχουργήματα που ως επί το πλείστον καθιερώθηκαν στον εικοστό αιώνα.

Ο Γιάννης Στ. Βλασσόπουλος γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1925 από γονείς Ιθακήσιους καταγόμενους από παλιές ναυτικές οικογένειες. Τα μικρά του χρόνια τα έζησε στην Ιθάκη, κατόπιν τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα και το 1945 έφυγε για το Λονδίνο, όπου εργάστηκε για 60 χρόνια σε ναυτικό οικογενειακό γραφείο. Ασχολήθηκε στον ελεύθερο χρόνο του με τη ξυλουργική και κατασκεύασε άπειρα οικιακά αντικείμενα. Από το 1975 και ύστερα άρχισε να ασχολείται με τη μελέτη παλαιών χειρογράφων από το Ιστορικό Αρχείο της Ιθάκης και εξέδωσε αρκετά βιβλία με θέμα τα καράβια της Ιθάκης από το 1650 μέχρι το 1850, εμπλουτισμένα με χάρτες του Γ.Σ.Β., λεξιλόγιο ναυτικών όρων κλπ.

ΕΡΓΑ
ΑΝΕΜΟΚΑΡΑΒΑ, Φήμιος. Δημοτικές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Ιθάκης, 2006. 
ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΝΑΤΣΕΣ, Εκδόσεις Παπαζήση, 2003.
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ, Εκδόσεις Παπαζήση, 2001.
ΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΣΤΑ 1844-1847, Αθήνα 1994
ΟΔΥΣΣΕΑΣ, Εκδόσεις Μέλισσα, 1992.    
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΟΠΗ, Γράτσος, Σπυρογιάννης Λ., 1897-1966, [επιμέλεια], Εκδόσεις Παπαζήση 1998.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου