Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΟΛΗ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΘΑΜΗ




Γίνεται θέατρο σε μια πιθαμή... σκηνής; Και όμως. Μια νεανική ομάδα αποδεικνύει πως γίνεται και βγαίνει στον πηγαιμό για την Ιθάκη.
Με βάση μια νεότερη θεατρική τεχνική που χρησιμοποιεί για σκηνικό χώρο μικρές υπερυψωμένες εξέδρες, οι Patari Project παρουσιάζουν την «Οδύσσεια», σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, στην ελάχιστη σκηνή. Πέρα από την ιδέα της ανύψωσης των ηθοποιών και του θεατρικού δρωμένου από το δάπεδο, ο χώρος στον οποίο διαδραματίζεται η παράσταση είναι ιδιαίτερα μικρός. Ετσι λειτουργεί ως περιορισμός για τους ηθοποιούς, πυροδοτώντας τη δημιουργικότητά τους. Οι πέντε ηθοποιοί της παράστασης κινούνται σε κάτι λιγότερο από δύο τετραγωνικά μέτρα, αφού η σκηνή τους είναι μόλις 1x1,60 μέτρα. Δεν έχουν σκηνικά, ούτε και κοστούμια. Χρησιμοποιούν μόνο το σώμα και τη φωνή τους. Περιπλανώνται σε θάλασσες, παλεύουν με τέρατα, νοσταλγούν και ελπίζουν. Κι αυτό 75 εκατοστά από το έδαφος!
Ο Οδυσσέας ανεβαίνει λοιπόν στην πλατφόρμα και το ταξίδι ξεκινά. Ποιος είναι ο Οδυσσέας; Σε τι θέλει να γυρίσει; Κι αν τα καταφέρει, τι μένει στο τέλος; Πρόκειται για το ταξίδι ενός ήρωα που υπάρχει μέσα μας, που τον επιστρατεύουμε και τον ανακαλούμε κάθε φορά που μας χρειάζεται.
Η σκηνοθέτις διδάσκει την τεχνική της πλατφόρμας τα τελευταία τρία χρόνια τόσο σε ηθοποιούς της Ελλάδας και του εξωτερικού όσο και σε ομάδες εκπαιδευτικών, σπουδαστών και παιδιών. «Είδα ομάδες να ανακαλύπτουν πως αυτό που στην αρχή φαντάζει ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό εάν θέσουμε το μυαλό και τη δημιουργικότητά μας στην υπηρεσία ενός πολύ μικρού χώρου» σημειώνει η Σοφία Πάσχου. «Επτά ή οκτώ άτομα πάνω σε μια πλατφόρμα διαστάσεων 100 εκ.x160 εκ. μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν επικές ιστορίες και τοπία χρησιμοποιώντας μόνο τα σώματα και τις φωνές τους. Δεν υπάρχει εξωτερική βοήθεια, μπορούν να στηριχθούν μονάχα στον εαυτό τους και τους συναδέλφους τους. Αυτοί οι επτά ή οκτώ άνθρωποι μπορούν να  γίνουν ένα πλήθος χιλιάδων μπροστά στα μάτια μας».
Η πλατφόρμα δεν στηρίζεται σε σκηνικό, κοστούμια ή φωτισμούς. Είναι μια τεχνική που έχει στο επίκεντρό της τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό. Βασίζεται στην ανθρώπινη φαντασία και εφευρετικότητα, τις ικανότητες και τη σκληρή δουλειά. Είναι μια τεχνική για την εποχή μας, που μετατρέπει τη δυσκολία σε πλεονέκτημα, αφού η παράσταση μπορεί να μεταφερθεί παντού 
«Ζώντας στο εξωτερικό εδώ και οκτώ χρόνια, έχω παρακολουθήσει από μακριά αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου» συνεχίζει η σκηνοθέτις. «Ενιωσα μεγάλη ανάγκη να επιστρέψω και να δημιουργήσω μια ομάδα: μια ομάδα που να δημιουργεί παραστάσεις στις οποίες να χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική». Παίζουν οι ηθοποιοί Γιάννης Γιαννούλης, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Σάντυ Σπυρίδη, Εριφύλη Στεφανίδου.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου