Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ: ΕΝΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΕΞ ΙΘΑΚΗΣ



Ο Σπύρος Δευτεραίος από την Ιθάκη πήρε το δρόμο της ξενιτιάς το 1938. Από πολύ μικρός άρχισε να πηγαίνει στο γυμναστήριο, γιατί αγαπούσε υπερβολικά τον αθλητισμό. Στην αρχή ασχολήθηκε με την πυγμαχία αλλά σύντομα εγκατέλειψε αυτό, το βάρβαρο κατά την γνώμη μου άθλημα. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του έπαιξε ο Ρώσος προπονητής του, που τον προσανατόλισε στην Ελληνορωμαϊκή πάλη. Η εξέλιξη του νεαρού Σπύρου υπήρξε εντυπωσιακή, αφού σάρωσε όλα τα μετάλλια και σύντομα αναδείχθηκε πρωτοπαλαιστής της Βικτώρια. Το 1948* τη χρονιά που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι μεταπολεμικοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στο Λονδίνο, και οι πρώτοι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη χιτλερική Γερμανία, η Αθλητική ομοσπονδία της Αυστραλίας, πρότεινε στο Σπύρο Δευτεραίο να εκπροσωπήσει την Αυστραλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 Εκείνος όμως αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση της δεύτερης πατρίδας του και προτίμησε να αγωνιστεί με τα Ελληνικά εθνικά χρώματα. Το ίδιο έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, το 1956** όπου κατόρθωσε να αναδειχθεί τέταρτος Ολυμπιονίκης. Η επιτυχία του χαρακτηρίστηκε ως εντυπωσιακή αν λάβει κανείς υπόψη του, την έλλειψη υποδομής στην Αυστραλία, καθώς επίσης και την ελάχιστη, σχεδόν ανύπαρχτη προετοιμασία.
Η επιτυχία που ακολουθήθηκε από βροχή προτάσεων , να μεταπηδήσει στην επαγγελματική πάλη. Φυσικά της απέρριψε όλες γιατί δεν αγωνιζόταν για Χρυσά μετάλλια για Χρήματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, αλλά για ένα απλό στεφάνι ελιάς, όπως έκαναν οι αθλητές στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν σχεδόν ο μόνιμος πρωταθλητής Αυστραλίας, στα ημιβαρέα βάρη από το 1940 εως το 1956, οπότε και έθεσε τέρμα την αθλητική σταδιοδρομία. Πολλά ελληνικά και αγγλόφωνα περιοδικά έχουν αναφέρει, με εκτεταμένα δημοσιεύματα στην πλούσια αθλητική σταδιοδρομία του, και τον έχουν χαρακτηρίσει ως ένα  από τα μεγαλύτερα ταλέντα  στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Διετέλεσε μέλος του Παλαιστικού Συνδέσμου Αυστραλίας, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιθακήσιων Μελβούρνης, μέλος της Ελληνικής Κοινότητας και μέλος της Στοάς Γρηγόριος.

* 1948: ΛΟΝΔΙΝΟ - Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με 60 αθλητές. Ηταν η πολυπληθέστερη μέχρι τότε ολυμπιακή αποστολή. Αρχηγός της ομάδας πάλης ήταν ο Παύλος Πέππας και μέλη της οι Γεώργιος Πετμεζάς (67κ.), Αντώνιος Γρύλλος (62κ.), Αθανάσιος Καμπαφλής (87κ.), Νικόλαος Μπίρης (57κ.) (ελληνορωμαϊκή) και Σπυρίδων Δευτεραίος (87κ. ελευθέρα). Όπως γράφει ο Ελευθέριος Σκιαδάς "ο Ν. Μπίρης κατετάγη έβδομος, και ο Γ. Πετμεζάς έκτος Ολυμπιονίκης, χαρίσαντες εις την Ελλάδα τιμητικήν θέσιν εις την ελληνορωμαϊκήν. Οι παλαιστές Α. Γρύλλος, Αθανάσιος Καμπαφλής και Σπ. Δευτεραίος απεκλείστηκαν ύστερα από καλή παρουσία".
Ο Νίκος Μπίρης ήταν από τους παλαιστές οι οποίοι τη δεκαετία πριν από τον πόλεμο και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, έδωσαν στην ελληνική πάλη διεθνή υπόσταση. Ξεκίνησε τον αθλητισμό τρέχοντας 200μ. και πηδώντας ύψος. Λίγο πριν το 1930 με προτροπή του τότε θυρωρού του Εθνικού Αθηνών Απ. Κραβαρίτη, ασχολήθηκε με την πάλη. Το 1933 ίδρυσε την Ενωση Ερασιτεχνών Παλαιστών. Την ίδια χρονιά αναδεικνύεται χρυσός Βαλκανιονίκης στην Κωνσταντινούπολη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 κατετάγη στη δεκάδα της κατηγορίας του, το 1948 στο Λονδίνο ήταν 7ος, ενώ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1937 κατέλαβε την 4η θέση.
Ο Γιώργος Πετμεζάς ξεκίνησε την πάλη στον Εθνικό Αθηνών. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 και 1952,. Ως προπονητής ανέδειξε Ολυμπιονίκες όπως ο Πέτρος Γαλακτόπουλος και ο Στέλιος Μηγιάκης.

**1956: ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η μακρινή Αυστραλία και το πολυδάπανον της αποστολής, δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης σε περισσότερα από τέσσερα αθλήματα και πλέον των 12 αθλητών. Ανάμεσά τους Ο Αντώνης Γεωργούλης ο οποίος αγωνίσθηκε στην κατηγορία των 87κ. της ελληνορωμαϊκής και ο Σπυρίδων Δευτεραίος στην κατηγορία των 87κ. της ελευθέρας. Ο 28ετής Αντώνης Γεωργούλης νίκησε στον α' γύρο τον Αυστραλό Γιόζεφ Ζαμίτ, αλλά ηττήθηκε στη συνέχεια από τον Τούρκο Χαμίτ Καπλάν και τον Ιταλό Αλμπέλμο Μπουλγαρέλι. Ο Σπύρος Δευτεραίος ηττήθηκε στον α' γύρο από τον Ιρλανδό Γκέραλντ Μαρτίνα και αποκλείσθηκε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Από ότι γνωρίζω εξακολουθεί ακόμη και σήμερα, να επισκέπτεται το γυμναστήριο και να γυμνάζεται. Ζει στη Μελβούρνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου