Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ 
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΟΤΗ ΚΑΡΑΒΙΑ*
Το βιβλιοπωλείο - Εκδόσεις Διονύσιος Νότη Καραβία  έχει την δική του ιστορία, μια ιστορία που δείχνει πως ο αξέχαστος Νότης Καραβίας, τον γνώρισα το 1974, ήταν από τους λίγους ανθρώπους που πραγματικά αγαπούσαν το βιβλίο. Ηταν εκείνος που ώθησε να αγαπήσω το βιβλίο, που μου εξασφάλισε τα πρώτα βιβλία της συλλογής μου. Μάλιστα από στη πρώτη επίσκεψη μου στο βιβλιοπωλείο της οδού Χαριλάου Τρικούπη γίναμε φίλοι εγώ γύρω στα 20 και εκείνος γύρω στα 60. Εγώ λάτρης της Ιθάκης εκείνος της ιδιαίτερης του πατρίδας της Πύλου αλλά κουβαλούσε μέσα του πολλά από εκείνα που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο που χωρίς σπουδές στα ΑΕΙ, όμως σπουδαγμένο από την ίδια του τη ζωή και προπάντων από τα ίδια του τα βιβλία, βιβλία από βιβλιοθήκες που δεν «χώραγαν» στα σαλόνια η στα γραφεία κάποιων !!!.
Τα πρώτα μου βιβλία τα απέκτησα εκεί, πάντα με κουβέντα για την επιλογή που έκανα, πάντα με έκπωση και πάντα έφευγα με δυο-τρία βιβλία δώρο. Εκεί στη γωνία της Ασκληπιού, αργότερα, ένα βιβλιοπωλείο που ερχόσουν σε άμεση επαφή με το βιβλίο….έμενα ώρες ψάχνοντας….  Και όταν γύριζα σπίτι έσβηνα με λαχτάρα από τον κατάλογο των Επτανησιακών Βιβλίων που με είχε εφοδιάσει και που ο ίδιος είχε καταγράψει - μοναδικοί κατάλογοι γεωγραφικοί και θεματικοί για κάθε βιβλιόφιλο μου επίσκεψη. Εκεί «πρωτογνώρισα» τον Νίκο Καρβούνη, τον Πλάτωνα Δρακούλη, τον Παναγή Λεκατσά, τον Φώτο Γιοφύλλη, ξένους περιηγητές και άλλους πολλούς!!!

Ιδρυτής λοιπόν του ομώνυμου Βιβλιοπωλείου ο ΝΟΤΗΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ, γεννήθηκε στην Πύλο Μεσσηνίας το 1919. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών ήλθε στην Αθήνα και αρχικά εργάστηκε για δυο χρόνια στο βιβλιοπωλείο του αδελφού του και γνωστού εκδότη Αθανασίου Δ. Καραβία στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους. 

Το 1936 απέκτησε δικό του πάγκο μεταξύ των τότε υπαίθριων βιβλιοπωλών στον χώρο πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη και το 1942 άνοιξε δικό του κατάστημα στη γωνία Ακαδημίας 63 και Χαριλάου Τρικούπη (απ' όπου και οι δυο φωτογραφίες).
Στη συνέχεια στεγάστηκε στις οδούς Ιπποκράτους 4 (1960-1963), Μαυρομιχάλη 9 (1964-1976), Χαριλάου Τρικούπη 53-55 (1977-1978) και Ασκληπιού 67 (1978-1994), οπότε μεταφέρθηκε μόνιμα στη σημερινή του έδρα.
Στη διάρκεια της μακρόχρονης σταδιοδρομίας του ασχολήθηκε όχι μόνο με την εμπορία αλλά και με τη συλλογή, καταλογογράφηση και πώληση παλαιού ελληνικού και ξένου βιβλίου. Οι θεματικοί του παλαιοπωλικοί κατάλογοι στην εποχή τους είχαν καταστεί εργαλείο και οδηγοί για το βιβλιόφιλο κοινό. Σε όλο αυτό το διάστημα βοήθησε στη συγκρότηση των βιβλιοθηκών των ΑΕΙ (ιδιαίτερα των νέων) της χώρας μας καθώς και πολλών Ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Το 1962 εγκαινιάστηκε η σειρά ανατυπώσεων βιβλίων με τον τίτλο « ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» (ΒΙΜ), την οποία ο γιός του Διονύσης από το 1974 εμπλουτίζει συνεχώς. Στη σειρά αυτή επανεκδίδονται έργα, που έχουν καταστεί δυσεύρητα και που διατηρούν έως σήμερα την επιστημονική τους αξία για ερευνητές και ιστορικούς.

Πολλές από τις παραπάνω αναστατικές εκδόσεις έχουν εμπλουτιστεί με ΕΙΣΑΓΩΓΗ, που αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για τον σύγχρονο αναγνώστη, ενώ παράλληλα η προσθήκη ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΥ καθιστά αυτά τα έργα πιο εύχρηστα. Ακόμη, σε ορισμένες εκδόσεις προστέθηκαν κείμενα του ίδιου του συγγραφέα, τα οποία συμπληρώνουν το παλαιότερο έργο. Τέλος, στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ δημοσιεύονται και σύγχρονες πρωτότυπες εργασίες, ώστε να «δένεται» η παλαιότερη με τη νεότερη έρευνα. Στις εργασίες αυτές περιλαμβάνονται και οι βιβλιογραφίες του Νότη Καραβία για τους νομούς της Πελοποννήσου: Αρκαδία, Αχαία, Λακωνία και Μεσσηνία.  Στη σειρά της ΒΙΜ έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότεροι από 350 τίτλοι και προετοιμάζονται αρκετοί νέοι. Εμείς να πούμε στο φίλο Διονύση καλή συνέχεια, σε μια εποχή μιζέριας και ηλεκτρονικής άλωσης των πάντων και που το βιβλίο ελάχιστους συγκινεί….

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

* Εκδόσεις – Βιβλιοπωλείο, 
Διονυσίου Νότη Καραβια
Ασκληπιού 35, 106 80, Αθήνα
ΤΗΛ./FAX.: 210 3620465, 
rarebooks.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου