Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ



Ιστορικοί, θεωρητικοί της Τέχνης και της αρχιτεκτονικής αλλά και προσωπικότητες μέσα απ΄ τον χώρο της λογοτεχνίας και του πολιτισμού συμμετέχουν στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (1864): πολιτισμικές επιπτώσεις ενός διπλωματικού ελιγμού» που διοργανώνεται στις 14 και 15 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών του Παρισιού. Πρόκειται για χώρο άμεσα συνδεδεμένο με το θέμα της διοργάνωσης – η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της γαλλικής πρωτεύουσας- καθώς εκεί ιδρύθηκε η πρώτη έδρα Νεοελληνικού Πολιτισμού παγκοσμίως το 1801.
Εκατόν πενήντα χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, το συνέδριο αποτελεί ένα πρώτο εγχείρημα ώστε να φωτιστεί η σχετική συζήτηση από μια άλλη, ευρύτερη σκοπιά με δεδομένο ότι οι 17 εν συνόλω συμμετέχοντες εκπροσωπούν Πανεπιστήμια και πνευματικούς φορείς από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης.
«Μέχρι σήμερα τα επτανησιακά θέματα συζητούνταν από Έλληνες για Έλληνες» εξηγεί η κυρία Μαρία Τσούτσουρα, Διευθύντρια Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, από κοινού με τους Στεφάν Σαβάς και Σαντρίν Μοφρουά. «Εν προκειμένω- συνεχίζει παρακάτω-  ο σκοπός είναι να υποστηριχθεί ότι τα Επτάνησα όχι μόνο είναι ελληνικά αλλά έχουν προσφέρει στον ευρωπαϊκό κόσμο έναν αιώνα ρομαντισμού κι έχει ενδιαφέρον ενδιαφέρον να διερευνηθεί η θέση του στην παγκόσμια κλίμακα αξιών».

Η κυρία Τσούτσουρα επισημαίνει πως σε σχέση με την ευρύτερη αναδιάταξη της Ανατολικής Μεσογείου ενώ διαλύεται η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα μοιάζει σχεδόν αναίμακτη, παρά τις διώξεις της Βρετανικής προστασίας. Ωστόσο, εξηγεί, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική και ταξική ιστορία της Ελλάδας αλλά και στον προσανατολισμό των νεοελληνικών αισθητικών αξιών. «Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις ανοίγει τον δρόμο στον αστικό πατριωτισμό της Μεγάλης Ιδέας ενώ  ως προς τα γράμματα και τις τέχνες καθιερώνει μια αθηνοκεντρική αντίληψη η οποία αδικεί, τελικά, την ελληνική παρουσία στην Ευρώπη» λέει χαρακτηριστικά.
Σ΄ ότι αφορά σ” αυτές καθαυτές τις συμμετοχές, στο συνέδριο θα λάβουν μέρος τρεις ιστορικοί, η Μαϊτέ Μπουισί, ο Νίκιας Λούντζης και ο Μπερνάρ Λορί, οι θεωρητικοί της τέχνης Αγγελος Δρακογιώργος, Γκουίντο Τσουκόνι και Ντανιέλ Μπαρίκ αλλά και ο Περικλής Παγκράτης, διευθυντής του Μουσείου Σολωμού της Κέρκυρας και πρόεδρος του 10ου Πανιονίου Συνεδρίου που έγινε τον Μάιο του 2014 στο νησί με 400, περίπου, συμμετέχοντες. Τον χώρο των γραμμάτων εκπροσωπούν, τέλος, οι Κυριάκος Παπουλίδης, Μάρκο Χίλμαν και Μαρία Τσούτσουρα.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου