Διαφορετικό ασφαλώς για καθέναν το ταξίδι. Βρίσκει κανείς συνήθως ότι ψάχνει. Κι ο Γιάννης Σκουλάς έψαχνε το «ύφος μιας μέρας» ενός Μινωίτη κεραμέα, ενός Αχαιού οπλίτη, ενός Ρωμαίου γαιοκτήμονα στο νησί. Ήθελε να διασχίσει μαζί τους το κατώφλι, να σταθεί πλάι τους την ώρα που δουλεύουν, που προσεύχονται, που αποχαιρετούν για πάντα έναν αγαπημένο, να νιώσει, όπως αυτοί, τη μελαγχολία ενός μοναχικού απογεύματος στο Λιβυκό. Στιγμές και ίχνη της καθημερινότητας αναζητούσε κι έμεινε γι' αυτό μακριά απ' τα πολυσύχναστα ανακτορικά κέντρα, προτιμώντας απ' όλα το πιο μακρινό, αυτό της Ζάκρου. Ανέβηκε σε απρόσιτες κορυφές, παρακολούθησε μια νοητή παράσταση στο θέατρο μιας εγκαταλελειμμένης νησίδας, στάθηκε μόνος ανάμεσα σ' άλλους, αόρατους μόνους στην άκρη ενός τείχους, εστίασε το βλέμμα σε λεπτομέρειες -μια υδρορροή, το ραγισμένο επίχρισμα ενός τοίχου, τη δέστρα ενός βυθισμένου λιμανιού.
Φωτογράφισε ακόμα κι ένα καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό πατητήρι, επειδή έμοιαζε τόσο μ' εκείνα της αρχαιότητας, τα περισσότερα από τα οποία είναι πια κατεστραμμένα. Σαν να 'ταν εκεί - αυτό γύρεψε, αυτό θέλησε να ζήσει, προτού επιστρέψει, προσωρινά έστω, όπως λέει, στον παρόντα χρόνο. Από τους καρπούς του ταξιδιού του, μερικούς μόνον δημοσιεύουμε σε τούτη τη συλλογή. Με τον υπότιτλό της να απηχεί τον γνωστό στίχο του Ελύτη: "...και η πρώτη χαραγμένη στην πέτρα ευχή του ανθρώπου", προσπαθήσαμε ν' αναδείξουμε όχι μόνο το υποβλητικό υλικό που αποκόμισε, αλλά και την τόσο διαφορετική προσέγγισή του στην αρχαιότητα της Κρήτης. [...] (από το Σημείωμα των εκδοτών)
«[...] Φυλλομετρώντας τους απρόσμενα οικείους εστιασμούς του Γιάννη Σκουλά, ξαναβρίσκω στη στιγμιαία ποιητική διάσταση των αρχαιολογικών τόπων που απαθανατίζει, τον ακριβό εκείνο Σεπτέμβριο του 1984, αφήνω και πάλι την κλεψύδρα του χρόνου να κυλήσει απαλά προς τα πίσω. Ο φακός του έχει αιχμαλωτίσει τις δικές μου μυρωδιές και γεύσεις και ο φωτογράφος έχει εφεύρει τον τρόπο να μου επαναφέρει στερεοσκοπικά τις εικόνες. [...] Ο Γ.Σ. στην νέα του δουλειά αποπειράται να γεφυρώσει το χρόνο. Να διαπεράσει τη γραμμή που χωρίζει το παρόν με το παρελθόν, να εκμηδενίσει την απόστασή τους, να συνδέσει το τώρα με το τότε. [...] Επιλέγοντας το ιδανικό κάθε φορά κάδρο, δημιουργεί στον αναγνώστη της εικόνας την αίσθηση πως περιδιαβαίνει ο ίδιος στα ερείπια. Η ανθρώπινη παρουσία, ηχηρά απούσα μεσ' στην άκρατη σιωπή, φορτίζει με το κενό της τις ίδιες ετούτες εικόνες του, που αναζητούν στα αρχαία μέλη τα προαιώνια ίχνη της...»
Ίρις Κρητικού
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Σκουλάς γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1984 και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας από το 1996. Εργάστηκε επί 20 χρόνια στο Ελληνικό Φεστιβάλ και φωτογραφίες του βρίσκονται σε βιβλία και αφίσες του Φεστιβάλ. Σήμερα εργάζεται στον ΕΟΤ.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2007 Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο. Κρήτη. Χρόνος Μείζων
2007 Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Αμβρακία, οικ(ε)ίες ιστορίες
2006 Odyssail 06. Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο. Ο χορός των υδάτων
2005 Ελληνική Κοινότητα Χαρτούμ, Σουδάν. Αρχαία τοπία
2003 10ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας, Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι, Αθήνα. Μνήμες
2003 Δοχός. Καρύτσα, Λάρισα. Μια νότα τζαζ
2001 Διεθνές Συνέδριο Ιθάκης. Τυνησία, σκηνές από μια χώρα
2000 Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι, Αθήνα. My Jazz
1998 Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου. Μουσικογραφία
1995 Primorsko, Βουλγαρία. Χορογραφία
1995 Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι, Αθήνα. Χορογραφία
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2007 Πέτρινοι Φάροι. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EC-PHAROS.
1999-2005 Μεσόγειος. Πηγή ζωής και πολιτισμού
1997 Οδός Πειραιώς. Μεταμορφώσεις ενός Βιομηχανικού Τοπίου
1995 5 χρόνια Silk Cut Jazz Concerts
1995 Photovision
1985 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ν. Ηρακλείου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ / ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σταθμοί, Τραίνα και Ορίζοντες, εκδ. Θεμέλιο 1995, 1997, 2000.
Φάροι, Πέτρα και Φως, εκδ. Άμμος 1997, 1999.
Sea and Stone, Lighthouses of Greece, εκδ. Άμμος 1998, 1999.
Παλαιά Αυτοκίνητα, εκδ. Άμμος 1998.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Phares du Monde, εκδ. Association Internationale de Signalisation Maritime, 1998.
Επίλογος 2002, ετήσια πολιτιστική έκδοση.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, έκδ. Heartmatters, 2004.
Ένας τόπος, Λεύκωμα Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα 2004.
50 χρόνια Φεστιβάλ Αθηνών, έκδ. Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, 2005.
Η μικρή παράδοση του Αιγαίου Πελάγους, έκδ. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, 2007.
Οι θησαυροί της Ελλάδας, έκδ. Εφημ. «ΤΑ ΝΕΑ», 2007.
Συνεργάζεται με τον περιοδικό Τύπο δίνοντας ολοκληρωμένα ταξιδιωτικά θέματα και φωτογραφίες του έχουν χρησιμοποιηθεί ως εξώφυλλα σε βιβλία των εκδόσεων Κέδρος, Εστία, Ιωλκός και Frifant (Όσλο). Έχει παρουσιάσει ηχοράματα στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, τη Μεσόγειο S.O.S., το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με το Θέατρο «Τραίνο στο Ρουφ», τη Βιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδου στον Πειραιά και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EC-PHAROS του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Τίτλος: «ΚΡΗΤΗ Αιώνες χαραγμένοι στην πέτρα...»
Συγγραφέας: Σκουλάς, Γιάννης
Εκδοτικός Οίκος: ΜΙΚΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ
Έτος έκδοσης: 03/2008
Σελίδες: 187
ISBN: 9789608698925
Εκδοτικός Οίκος: ΜΙΚΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ
Έτος έκδοσης: 03/2008
Σελίδες: 187
ISBN: 9789608698925
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου