Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΤΑΣΤΙΧΑ ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ, ΓΑΜΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΓΗ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1749-1922



Βασιλική Ευ. Αγγελοπούλου, Στέφανος Α. Γεροντής, Κατάστιχα βαπτίσεων, γάμων και κηδειών των Ιερέων της Ιθάκης. Τόμος Ι. Εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου Κοιμήσεως στην Ανωγή.1749-1922. Το βιβλίο περιλαμβάνει εκτός από μια εκτενή παρουσίαση και ανάλυση, καταλόγους βαπτίσεων, γάμων και κηδειών που έγιναν στην Ανωγή της Ιθάκης από το 1749-1922 (περίπου 3.500) όπως αντλήθηκαν από το Τοπικό Αρχείο της Ιθάκης. Η Βασιλική Αγγελοπούλου και ο Στέφανος Γεροντής έγραψαν ένα δίγλωσσο (στα ελληνικά και αγγλικά) e-book που περιλαμβάνει πέρα από μια αναλυτική παρουσίαση, τους καταλόγους βαπτίσεων, γάμων και κηδειών που έγιναν στην Ανωγή της Ιθάκης από το 1749-1922 (περίπου 3.500) όπως αντλήθηκαν από το Τοπικό Αρχείο της Ιθάκης στο Βαθύ.
Οι 200 σελίδες του βιβλίου είναι καρπός μιας κοπιαστικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2006 και ενδιαφέρει όλους κι όλες τους Θιακούς και Θιακές με ρίζες από την Ανωγή (κι όχι μόνο) σε όλο τον πλανήτη. Στον κατάλογο θα βρείτε όλα τα επώνυμα των προγόνων των Ανωησάνων: Παξινός, Μαρούδας, Μωραΐτης, Καραντζής, Παΐζης, Καλλίνικος, Κουτσουβέλης, Βλασσόπουλος, Γεροντής, Συρμής και δεκάδες άλλα…

Το e-book είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακησίων «Ο Οδυσσέας» (Μελβούρνη Αυστραλία) στην ακόλουθη διεύθυνση http://ithaca.org.au/resources   όπου μπορείτε να το “κατεβάσετε” (ή να παραπέμψετε εκεί τους αναγνώστες και αναγνώστριές σας).
Οι συγγραφείς σας καλούν να το μοιραστείτε με όσους κι όσες θεωρείται πως μπορεί να τους ενδιαφέρει και ακόμη περισσότερο για να φτάσει και σ’ αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είναι ανοικτοί σε κάθε εποικοδομητικό σχόλιο και μπορείτε να τους απευθύνεται ερωτήματα στο  HYPERLINK “mailto:IthakiBooks@yahoo.com” IthakiBooks@yahoo.com για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με προγόνους σας που θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε.

Τονίζουμε πως μοναδική δέσμευσή σας αποτελεί η μη χρήση του για οποιοδήποτε κερδοσκοπικό σκοπό και πως θα πρέπει να διατίθεται δωρεάν στους αναγνώστες και αναγνώστριές σας.
Με την ελπίδα μιας θετικής ανταπόκρισης από μέρους σας, παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Σας ευχαριστούμε θερμά.

Με τιμή,
Βασιλική Αγγελοπούλου, Στέφανος Γεροντής.
IthakiBooks@yahoo.com

Εισαγωγικό Σημείωμα
Η προσωπική μου αναζήτηση με αντικείμενο τη μακρά πορεία μετανάστευσης της οικογένειάς μου στις αρχές του 20ου αιώνα σε Η.Π.Α., Νότια Αφρική και Νέα Ζηλανδία ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια και περιοριζόταν σε στενό κύκλο: στις προσωπικές μαρτυρίες / αφηγήσεις των δικών μου ανθρώπων αλλά και στο οικογενειακό μας αρχείο. Αναπόφευκτα, σχεδόν νομοτελειακά, κατέληξα σε μια νέα πηγή: στο ίδιο το χωριό της Ανωγής στην Ιθάκη, εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι. Οι ανοικτές πόρτες των Ανωησάνων και ο πλούτος πληροφορίας του Τοπικού Αρχείου Ιθάκης στο Βαθύ έδωσαν άλλες διαστάσεις στην αναζήτησή μου. Πιο σημαντική ήταν η αποκάλυψη μιας πραγματικότητας που είχα παραμελήσει: η ιστορία της οικογένειάς μου δεν ήταν δική μας· ήταν ταυτόσημη με της Ανωγής, το χωριό που ποτέ δεν είχα γνωρίσει. Το καλοκαίρι του 2006 ήταν γεμάτο φως και ανθρώπους και θα το θυμάμαι για πάντα...

Όταν ξεκίνησα το εγχείρημα της δημιουργίας του καταλόγου είχα μπροστά μου μια σειρά εμποδίων τα οποία δε θα μπορούσα να υπερβώ χωρίς την συμπαράσταση και συνεισφορά πολλών ανθρώπων.

Ευχαριστώ θερμά για την πολύτιμη συμβολή τους στην προσπάθεια συγκέντρωσης και επεξεργασίας των εγγραφών στα Κατάστιχα των ιερέων της Εκκλησίας της Υπεραγίας Θεοτόκου Κοιμήσεως της Ανωγής Ιθάκης τον Πέτρο Βλάχο, προϊστάμενο του Τοπικού Αρχείου Ιθάκης των Γενικών Αρχείων του Κράτους που μου παρείχε κάθε διευκόλυνση προκειμένου να συγκεντρώσω όλοτο απαραίτητο υλικό και του οποίου την καλοσύνη και την ευγένεια εκτιμώ βαθύτατα. Τον Ηλία Βαμβακά, σημείο αναφοράς μου στην Ιθάκη εκείνο το καλοκαίρι. Χωρίς αυτόν, δεν θα ήμουν εκεί. Τους πολυαγαπημένους μου συγγενείς Γαβρίλη και Περιστέρα Καραντζή, χάρη στους οποίους ολοκλήρωσα την επιτόπια έρευνα σχετικά με τα ληξιαρχικά βιβλία τον Νοέμβριο του 2009 στην Ιθάκη. Τον Μιχάλη Πίσσα που με καθοδήγησε στην κατασκευή της βάσης δεδομένων και χωρίς τον οποίο δεν θα ήταν τόσο καλά δομημένη και λειτουργική σήμερα. Ασφαλώς τη Βίκυ, δίπλα μου σ’ όλη την πορεία, δυνατή απέναντι σε τεράστιες Η 5 δυσκολίες και προκλήσεις για τους δύο μας, ιδίως όμως γι’ αυτήν, συμμετέχοντας καθοριστικά στην ολοκλήρωση του έργου.

Θα πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ανωησάνους και Ανωησάνες που άνοιξαν την πόρτα τους το καλοκαίρι του 2006 (και όχι μόνο) και μου επέτρεψαν να ηχογραφήσω τους διαλόγους μας με θέμα τη ζωή τους, τους προγόνους τους, τη μετανάστευση, κ.ά.: τον Διονύση Παξινό Γαλιάτσο και τη σύζυγό του Μαρία Κασσιανού, τον Νίκο Κουτσουβέλη Μπρίμπα και τη σύζυγό του Αγγελική Παξινού, τον Κλέαρχο Καλλίνικο Ζέρβα, τον Μάκη Κουτσουβέλη, τον Στάθη Παξινό Καρακούνη, την Τασία Καλλίν ικου, την Καλομοίρα Μωραϊτη, τη Λούλα Κουτσουβέλη Μπρίμπα, τον Γεράσιμο Τσιλιάνη και τη σύζυγό του Αντριάνα Παϊζη Μπουρμπουλή, τον Πάνο Καλλίνικο, τον Δημήτρη Παξινό Λιρή και τη σύζυγό του Βασιλική Ψυχογιού, τη Ντίνα Καληγέρου, τον Γιώργο Μωραϊτη Μπέλη Καμαρο-κοίλη. Επίσης τον Ανδρέα Αναγνωστάτο και τους Μαρία και Μάκη Μορφέση. Δυστυχώς πολλοί και πολλές δεν είναι πια μαζί μας...

Ακόμη θα ήθελα να ευχαριστήσω την Έφη Ραφτοπούλου που πρώτη με υποστήριξε τόσο θερμά και μου έδειξε πόσο σημαίνουσα ήταν η μεταγραφή των Κατάστιχων τόσο για την ίδια όσο και πολλούς άλλους. Μέσω αυτής άλλωστε (και τη συνδρομή του Γιώργιου Παξινού) έφτασε μια αρχική έκδοση του καταλόγου στα χέρια του Παναγιώτη Παξινού, Γραμματέα του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακησίων «Ο Οδυσσεύς» της Μελβούρνης. Η έκδοση αποτελεί μια απόκριση στο κάλεσμα του ιδίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τον κατάλογο προκειμένου να φτάσει στο ευρύτερο κοινό (http://www.ithaca.org.au). Τους ευχαριστώ θερμά για το βήμα που μου δίνουν και για το έργο που επιτελούν.

Ασφαλώς η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ, και μάλλον δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Αυτή είναι και η γοητεία της. Το επόμενο βήμα για την Ανωγή που ήταν η συμπλήρωση των καταχωρήσεων από τα βιβλία που έχουν χαθεί με τη χρήση των ληξιαρχικών βιβλίων, ολοκληρώθηκε. Γιατί να μην ακολουθήσει και κάθε εκκλησία στο Θιάκι;

Ταπεινά, θα ήθελα να αφιερώσω την εργασία σ’ όλους τους Θιακούς και Θιακές (κι όχι μόνο) που είναι καταγεγραμμένοι στον κατάλογο και ακόμη περισσότερο σ’ όσους και όσες δεν καταγράφηκαν ή χάθηκε η εγγραφή τους. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι θείοι μου Αριστοτέλης και Γεράσιμος, αδέρφια του παππού μου Πέτρου που έζησαν και πέθαναν σε μικρή ηλικία στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι αφηγήσεις του παππού μου (που δε γνώρισα ποτέ) για τα παιδικά του χρόνια μαζί τους στην Ανωγή στα παιδιά του Γιαννούλα, Χρήστο, Σταθούλα και Αριστοτέλη (πατέρα μου) συνοδεύουν τις καταγραφές του Αριστοτέλη και του Γεράσιμου. Είμαι ευλογημένος που οι αφηγήσεις έφτασαν σε εμένα και όπως μου είπε η Θεία μου η Σταθούλα, πάντοτε συντροφεύονταν από τα δάκρυα του παππού μου. Ο κατάλογος είναι "νεκρός" όσο δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα δώσουν ζωή σε ονόματα, να χαρούμε και να δακρύσουμε με τις μαρτυρίες που μοιράζουν απλόχερα βιώματα και εμπειρίες σ’ όλους και όλες μας. Είναι ολόγυρά μας και δε μένει παρά να τους ρωτήσουμε και να κρατήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή.

Στέφανος Γεροντής
Βρυξέλλες, Ιούνιος 2014

Περιεχόμενα
Εισαγωγικό Σημείωμα
Α. Τα Κατάστιχα των ιερέων της Εκκλησίας της Υπεραγίας Θεοτόκου Κοιμήσεως της Ανωγής Ιθάκης
1. Τα Βιβλία
2. Χαρακτηριστικά των βιβλίων και των καταχωρήσεων
α. Το βιβλίο 1:«Εκκλησίας Υ.Θ. Είς Ανωγήν. 1750 έως 1809»
β. Τα βιβλία 5, 15 και 20 της περιόδου 1806-1826
γ. Τα βιβλία 2, 3 και 4 της περιόδου 1827-1850
Β. Ο χρονολογικός κατάλογος
1. Δύο πηγές δεδομένων
α. Τα Κατάστιχα των ιερέων στην Ανωγή
β. Τα Ληξιαρχικά βιβλία και ο επικουρικός τους ρόλος
γ. Γενικά σχόλια
2. Αναλυτική παρουσίαση εγγραφών
3. Ο κατάλογος
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
I. Φωτογραφίες της Εκκλησίας της Υπεραγίας Θεοτόκου Κοιμήσεως στην Ανωγή Ιθάκης
II. Κατάλογος εγγραφών στα Ληξιαρχικά βιβλία που συμπληρώνουν τις εγγραφές των Κατάστιχων των ιερέων της Ανωγής (απόσπασμα γενικού καταλόγου).
III. The Priests’ Books of the Church of the Assumption of the Holy Virgin Mary in Anogi Ithaca (1749-1922). Brief description and catalogue.
Πίνακες–Γραφήματα–Εικόνες

Εικόνα εξωφύλλου. Καταχωρήσεις θανάτων το 1814 (α/α καταλόγου 1135-1138) από το βιβλίο 20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου